Čtvrtek, 18. dubna 2024

Německo: Bushův ekologický návrh je „trojským koněm“

Německo: Bushův ekologický návrh je „trojským koněm“

Někteří němečtí politici podezřívají plán amerického prezidenta, že má jen oddálit jednání o radikálních omezeních skleníkových plynů.

Po šest let se Evropa dohaduje s G. W. Bushem v otázkách týkající se globálního oteplování a najednou je to americký prezident, který přichází s velkou ekologickou iniciativou. Evropští politikové se ptají, proč je Bush náhle frustrován nebezpečím pramenícího z oteplování Země.

Prezident USA minulý týden navrhl, aby se patnáct zemí, které jsou největšími znečišťovateli ovzduší (vypouštějících do ovzduší 80 procent kysličníku uhličitého), sešlo do konce příštího roku a dohodlo se, že stanoví globální cíl pro snížení emisí.

Německá kancléřka Angela Merkelová, která tento víkend pořádá summit nejbohatších zemí světa G8, chce na tomto setkání předložit rovněž plán na snížení emisí, ale myslí si něco jiného než americký prezident. Německý ministr životního prostředí Sigmar Gabriel upozorňuje, že Bushův plán se může ukázat jako „trojský kůň“, který se stane překážkou na jednání v Heiligendammu na Baltu k dosažení názorové shody v redukci emisí.

„Bush torpeduje plány kancléřky na zlepšení klimatu,“ dokonce hlásá skepticky titulek německého ekonomického deníku Handelsblatt. Hlavní poradce kancléřky pro klima Hans Joachim Schellnhuber se snaží být před summitem optimistický a naopak vítá Bushův plán. Tvrdí, že se USA chtějí angažovat v debatě o klimatu a říká, že bychom měli otočit naši pozornost na zásadní roli Číny a Indie v této problematice.

V rozhovoru pro deník The International Herald Tribune Schellnhuber uvedl, že existují jasné náznaky toho, že se USA chtějí zapojit do řešení problémů s ovzduším. Tento německý expert je uznávanou autoritou ve studiu klimatických změn a ve vývoji Kyotského protokolu. Před několika měsíci prezentoval plán, který je podobný Bushově.

Návrh kancléřsky se Američanům nelíbí
Merkelová, která je podporována Tonym Blairem a dalšími evropskými státníky navrhuje, aby se do roku 2050 snížily emise o 50 procent, a to z úrovně roku 1990. Vyjednávači Bílého domu ale německý návrh kritizují, že „mnohokrát překračuje červenou čáru“ toho, s čím nemohou souhlasit a že se návrh dostává daleko od jejich základní pozice.

„Evropa a USA jsou jako dva automobily, které jedou proti sobě,“ tvrdí Schellnhuber a myslí si, že nadešel čas pro kompromis.

Kancléřka Merkelová uvítala Bushův návrh jako „důležité vyjádření“, nicméně v něm neshledává to, co má vést k padesátiprocentnímu snížení emisí.

„Text podaný na summitu G8 je lakmusovým papírkem,“ tvrdí Stephan Singer, vedoucí odboru klimatu Světového fondu na ochranu přírody sídlící v Bruselu. „Uvidíme, zda Bushova administrativa se vrátí k těm mnoha podivným škrtům.“

Michael Müller, náměstek ministra životního prostředí si pro změnu myslí, že Bushův návrh směřovaný na uzavření dohody v roce 2008 vše příliš oddaluje. „Uvidíme, co Bush vším tím míní,“ dodal Müller.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů