Pátek, 29. března 2024

Chemikálie v libčanském skladu zamořily půdu, ale voda je v pořádku

Chemikálie v libčanském skladu zamořily půdu, ale voda je v pořádku

Půda v areálu bývalé továrny Vertex v Libčanech na Královéhradecku, kde se vloni v dubnu podařilo odhalit nepovolený sklad chemikálií, je kontaminovaná ropnými látkami a toxickými kovy, které se dostaly také do kanalizace v bývalém skladu. Jedy však nepronikly do podzemních vod a do studní, jejich zamoření v souvislosti s činností v chemickém skladu nehrozí. Vyplývá to z analýzy rizik znečištění v Libčanech na Královéhradecku, kterou si nechal vypracovat Královéhradecký kraj. 

"S úlevou jsme zjistili, že lidem v okolí bývalého Vertexu již nehrozí žádné další riziko poškození zdraví ani tamního životního prostředí. Z toho vyplývá, že nebude třeba v souvislosti s touto kauzou utratit další peníze z veřejných rozpočtů. Učinit z Libčan opět bezpečné místo vyšlo na zhruba 40 milionů korun," řekl hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík.
Průzkum zjistil, že se v areálu nachází čtyři ohniska kontaminace zemin ropnými látkami a jedno ohnisko kontaminace zemin toxickými kovy. Dále byla zjištěna kontaminace sedimentů kanalizace uvnitř areálu a to rovněž ropnými látkami a toxickými kovy, částečně i aromatickými a chlorovanými uhlovodíky. Podlahy v budovách jsou na cca 20% plochy kontaminované ropnými látkami. Kontaminace svým charakterem odpovídá odpadům, se kterými bylo v areálu manipulováno, informuje zpráva z průzkumu.
Kontaminace zemin se nachází v prvních dvou metrech jílovitých zemin, takže kontaminace nepronikla na hladinu podzemních vod. Také vzorkováním podzemních vod v areálu a okolních studnách bylo prokázáno, že nedošlo k ohrožení studen v okolí migrací kontaminace prostřednictvím podzemních vod.
"Možné ohrožení, které vyplývá ze současného stavu průmyslového areálu v obci Libčany můžeme vyloučit kompletním vyčištěním podnikové kanalizace a odstraněním sedimentů ze sklepa kotelny. Zpráva navíc uvádí, že sanace zemin a podzemních vod v areálu nezbytně nutná není," uvedl krajský radní Jiří Vambera.
V průběhu prací se v Libčanech podařilo objevit desítky různých chemických látek: kyanidy, kyseliny, formaldehydy, bróm, ale také odpadní munice, radioaktivní odpady či znečištěný elektroodpad.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů