Čtvrtek, 18. dubna 2024

Hrozí nová kauza topných olejů?

Hrozí nová kauza topných olejů?
Nejnovější legislativní opatření schválená Poslaneckou sněmovnou pro oblast přimíchávání biopaliv do benzínu a nafty mohou vytvořit nové podhoubí pro oživení černého trhu s lihovinami a daňové úniky.

Poslanecká sněmovna projednala a schválila novelu zákona o ochraně ovzduší, jíž se Česká republika přihlásila k evropským trendům - přimíchávání biopaliv do benzínu a nafty. Tato norma mimo jiné počítá s povinností přimíchávat do nafty dvě procenta metylesteru řepkového oleje již od září letošního roku a přidávat dvě procenta biolihu do benzínu od počátku roku příštího.

Záměr přimíchávat biosložky do paliv je nesporně pozitivní, a to jak z hlediska ekologického, tak i z hlediska využití domácích zemědělských produktů. Avšak, pokud nebude nová legislativa skutečně do detailu propracovaná, a to zatím podle nás není, vytváří potenciální velký zdroj nezdaněného lihu pro výrobu nelegálních lihovin. Cena lihu nezatíženého spotřební daní, tedy lihu, který se má přimíchávat do benzínu, se pohybuje kolem 20 korun za litr. Líh používaný pro potravinářské účely je ovšem navíc zatížen spotřební daní ve výši 265 korun na litr. Pokud by se tedy někomu podařilo najít skulinku, jak nezdaněný biolíh "zašantročit" a využít pro výrobu lihovin, bude realizovat astronomické zisky. Kauza "topných olejů" je varovným příkladem, jak lze takovou příležitost zneužít.

Stát by proto měl jednoznačně nařídit denaturaci bioetanolu pod kontrolou celních orgánů, a to jak bioetanolu vyrobeného v tuzemsku, tak i dovezeného ze zahraničí. A pokud nedoplní zákonnou normu skutečně precizními prováděcími předpisy, které by striktním a jednoznačným způsobem vymezovaly kontrolu a evidenci přepravy a manipulace s lihem pro výrobu biopaliv, budeme tu mít opravdu velký problém.

AUTOR: Martin Petrášek

je generálním ředitelem společnosti Stock Plzeň
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů