Pátek, 29. března 2024

Emise se sníží, ale nikoli o polovinu

Emise se sníží, ale nikoli o polovinu
Neshodu, která vládla kolem snižování emisí, se velmocím na summitu G8 překonat nepodařilo. Jednoznačné zklamání nad výsledkem vyjádřili ekologové, opatrní v hodnocení jsou i evropští politici.

Záměr německé kancléřky Angely Merkelové přimět velmoci ke konkrétním závazkům o snižování emisí se ukázal jako příliš ambiciózní.

A závěrečný kompromis - dohoda o "podstatném snižování" produkce škodlivin - jako nijak oslnivý.

"Mám-li mluvit upřímně, mohli jsme dosáhnout víc," prohlásil včera francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Evropská unie, Japonsko a Kanada souhlasí s cílem snížit emise oxidu uhličitého o polovinu do roku 2050, v porovnání s úrovní v roce 1990.

Spojeným státům, ale ani Rusku se takový plán nezamlouval.

"Dohodli jsme se na jasném jazyku, který uznává, že emise oxidu uhličitého musí být nejprve zastaveny, a pak musí následovat podstatné snížení," popsala kompromisní úmluvu Merkelová.

Ze strany USA je včerejší závazek k "podstatnému snížení emisí" zatím nesilnější. Od globální klimatické úmluvy, která by v budoucnu nahradila Kjótský protokol, ale zůstávají světové velmoci ještě daleko.

"Shodnout se na konkrétním cíli je první významný krok. A to, že se tento krok nepodařil, znamená, že budeme mít velké problémy, co se týče změn klimatu," kritizuje dohodu expert Neil Adger z britského Tyndallova centra pro výzkum změn klimatu.

USA i Rusko však včera slíbily, že se budou společně s unií podílet na jednáních o nové dohodě. Hotová by měla být do konce příštího roku. (luc)


Aktivisté mířili k politikům i na člunech


Kolem železného plotu, který na severu Německa obepíná dějiště vrcholné schůzky skupiny bohatých zemí G8, včera pokračovaly masové demonstrace, proti nimž zasahovali policisté vodními děly.

Největší pozdvižení však vyvolal dobrodružný pokus aktivistů ekologické organizace Greenpeace, kteří se neúspěšně, ale za velké mediální pozornosti snažili na nafukovacích člunech proniknout k summitu po Baltském moři.

Televize v přímém přenosu vysílaly záběry, jak dva rychlé čluny pronikly hluboko do zakázaného pásma. Hlídky je asi deset minut pronásledovaly a posléze vytlačily do sousedního letoviska Kühlungsborn.

Greenpeace prý tímto způsobem chtěla předat účastníkům summitu petice ve prospěch ochrany klimatu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů