Pátek, 29. března 2024

ALERGIE: ČASTÁ JE PŘECITLIVĚLOST NA PYLY

ALERGIE: ČASTÁ JE PŘECITLIVĚLOST NA PYLY
Žít s alergií se dá. Chce to však respektovat režimová a dietní opatření a nepodceňovat léčbu vedenou odborníkem, říká MUDr. Petr Čáp z oddělení alergologie a klinické imunologie pražské Nemocnice Na Homolce.

AUTOR: Zdena Líkařová

* Proč přibývá alergiků?

Přesná odpověď známá není, uvažuje se však o řadě možných příčin a souvislostí. Znečištěné životní prostředí (ovzduší, voda, půda), průmyslově vyráběné potraviny s používáním antibiotik v živočišné výrobě a herbicidů a pesticidů v rostlinné výrobě a spolupůsobení stresu. Tento poslední faktor je všeobecně přehlížen a podceňován. Česky jde o zátěž, ta je však často příliš intenzivní a dlouhodobá, respektive se opakuje. V otázce kvality ovzduší a vlivu na alergická respirační onemocnění se hovoří zejména o negativním důsledku zplodin výfukových plynů z aut, hlavně s dieselovým motorem.

* Jaké alergie jsou nejčastější?

Nejčastější jsou inhalační sezonní pylové alergie na pyly stromů (bříza, líska, olše) a travin.

* Jak souvisí alergie a imunita?

Řada pacientů, nikoli všichni nemocní nějakou formou alergie, má také zhoršenou protiinfekční obranyschopnost nebo jinou poruchu imunity.

* Jak souvisí alergie a životní styl?

Řada kosmetických přípravků obsahuje alergizující látky, stejně jako potraviny a život ve městě s větší koncentrací zdrojů znečištění, zejména aut. Významný (je však otázkou, do jaké míry) je také vliv nadměrného a zejména dlouhotrvajícího přetížení - stresu (pracovní, rodinný, osobní atd.).

* Lze alergiím předcházet?

Předcházet lze jen některým alergiím a pouze do určité míry. Primární prevencí je dostatek pohybu na čerstvém vzduchu a lehká strava. Potraviny s označením "bio" samy o sobě neodstraní problém potravinové alergie, obecně však mimo jiné přispějí přirozenějšími postupy přípravy například k menší chemické zátěži konzumentů.

* Jak se nejlépe alergie léčí?

Nejlépe se léčí po poradě se specialistou, který chronické pacienty dispenzarizuje, tedy sleduje a upravuje terapii podle jejich stavu.

* Kolik je v České republice alergiků?

Uvádí se, že v ČR je asi patnáct procent polinotiků (sezonní pylová alergie) a asi osm procent astmatiků. Hrubým odhadem se uvádí, že nějakou formou alergie trpí asi třetina populace (včetně lékových, potravinových atd.).

* Jak s alergií žít?

Žít s alergií znamená zejména respektovat režimová a dietní opatření a medikamentózní terapii užívat podle doporučení praktických lékařů nebo specialistů alergologů.

To znamená u přecitlivělosti na roztoče se vyhýbat prašnému prostředí, v době pylové sezony u jedinců přecitlivělých na pyly omezit pobyt venku, nesekat trávu v době kvetení travin atd.

Nekonzumovat potraviny, které vyvolávají konkrétnímu pacientovi reakci. Jedná se nejčastěji o různé druhy ovoce (například kiwi), zeleniny (často kořenové), ořechy, mořské plody, med, mák, u dětí zejména vejce a mléko (samozřejmě jsou-li na ně přecitlivělé).

Lidé, kteří nesnáší peří, by neměli mít péřové polštáře a deky a bundy. Koberce, které jsou rezervoárem roztočů, by neměly být doma vůbec u jedinců citlivých na roztoče. Užitečná je také pylová informační služba a různé webové adresy zabývající se problematikou alergií, kterých je již hodně.

Při alergických ekzémech je třeba omezit konzumaci čokolády, pšeničných výrobků a všeho, po čem pacient uvádí zhoršování nálezu, tj. různá koření a jídla podle vlastní individuální zkušenosti. U pacientů s kontaktní alergií na kov (nikl) používat jen zlato (šperky) a jinak odstranit alergizující škodlivinu z dosahu kůže. Je-li prokázána přecitlivělost na zvířecí srsti, doporučuje se z logiky věci tyto zdroje alergie z dosahu alergického pacienta odstranit. Rovněž tak alergikům nesvědčí pobyt v prostředí, kde se vyskytují plísně a vlhko, při prokázané přecitlivělosti musíme zajistit omezení nebo vyloučení kontaktu s touto alergizující škodlivinou.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů