Čtvrtek, 25. dubna 2024

První hromadná žaloba na magistrát kvůli hluku

První hromadná žaloba na magistrát kvůli hluku
Žaloba Občanů postižených Severojižní magistrálou proti nadměrnému hluku způsobenému touto dopravní komunikací byla Obvodním soudem pro Prahu 1 zamítnuta, občané se však odvolali.

V odůvodnění rozsudku ze 17. dubna 2007 se píše, že "rozhodnutí by bylo nevykonatelné". "Soud nezpochybňuje skutečnost, že hluk překračuje míru uloženou hygienickými předpisy. Jde o obtěžování, které ale vychází z poměrů v lokalitě," uvedla soudkyně. "Předložili jsme soudu důkazy, že hluk jednoznačně překračuje normy," řekla Alžběta Rejchrtová, předsedkyně občanského sdružení Občané postižení Severojižní magistrálou.

Žalobu podalo loni v červenci na tři tisíce občanů především z oblasti mezi ulicemi Vyskočilova a Michelská prostřednictvím občanského sdružení Občané postižení severojižní magistrálou. Důvodem je překračování hlukových limitů v této oblasti: "Nechali jsme si vypracovat dvě hlukové studie. Podle nejnovější z nich dosahuje hladina hluku v této oblasti v průměru 77 decibelů ve dne a 70 v noci," říká Alžběta Rejchrtová. Hygienický limit je přitom 60 decibelů pro den a 50 decibelů pro noc. Navíc s nárůstem dopravy například po dokončení městského okruhu se situace může ještě zhoršit. "Posudky svědčí jednoznačně v náš prospěch a jasně hovoří o překročení hygienických limitů až o patnáct decibelů, což je ohromné číslo,“ uvedl Mgr. František Korbel, Ph.D., zastupující v uvedeném sporu občany Prahy 4.

Jde o první hromadnou žalobu na magistrát kvůli hluku, další žaloby následně podali obyvatelé Prahy 8 - Libně a Prahy 6 - Břevnova.

Záznam rozhlasového pořadu Radiofórum (Český rozhlas 1 - Radiožurnál 19.4.2007)
Účastníci debaty:
Alžběta Rejchrtová, předsedkyně občanského sdružení Občané postižení Severojižní magistrálou
Petr Moos, děkan Dopravní fakulty ČVUT
Michael Vít, hlavní hygienik ČR a náměstek ministra zdravotnictví
Ivan Hoffman, moderátor
Zdroj: Český rozhlas

Žaloba (Spojené advokátní kanceláře Korbel, Tuháček & partneři)
Článek primátora hlavního města Prahy pro MF Dnes (26.7.2006)

Zdroj: http://praha4.zeleni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů