Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Podle čtvrtečního vyjádření generálního ředitele Jiřího Holického odložil státní podnik Lesy České republiky (LČR) vypsání výběrových řízení na lesní práce pro roky 2008 až 2010, jejichž hodnota je v miliardách korun. Podmínky tendrů chce podnik ještě probrat s lesnickými firmami, které s tendry v nynější podobě nesouhlasí. Původně měly LČR soutěže vypsat nejpozději do pátku. Zdržení ve vypsání tendrů Holický odhadl na dva až tři týdny.

Díky projektům, které lépe naplánovaly umístění distribučních center a míst výroby, v roce 2006 uspořila největší pivovarnická společnost v ČR třetinu dříve najetých kilometrů. Emise CO2 se tak podařilo snížit o dalších 8200 tun. Velkopopovický Kozel, Gambrinus, Radegast a Radegast Birell jsou nově stáčeny do tzv. GOLD lahví, které jsou o pětinu lehčí než lahve původní.

Americká pobočka britského Tesca, Fresh & Easy Neighbourhood Market, ohlásila příjezd prvního zástupce své flotily "zelených" distribučních přívěsů. Mezi jeho přednosti patří hybridní mrazicí vektorová jednotka, která minimalizuje množství nafty používané k bezpečnému chlazení a přepravě produktů. Všechny přívěsy Fresh & Easy budou zahrnovat: automatický uzávěr chlazení při dosažení optimální teploty v chladicí komoře a vypínač motoru při zaparkování v obchodě. Elektrická pohotovostní technologie bude také minimalizovat dopad na životní prostředí.

Již jen prezidentský podpis chybí k tomu, aby se v Česku začala biopaliva do pohonných hmot přimíchávat od 1. září. Počítá s tím novela zákona o ochraně ovzduší, kterou včera podpořil Senát.
Předpis stanovuje, že do motorové nafty se budou přimíchávat dvě objemová procenta metylesteru řepkového oleje. Od 1. ledna 2009 toto množství vzroste na 4,5 procenta.
Přimíchávání biopaliv sníží podle ministra životního prostředí Martina Bursíka závislost země na dodávkách ropy a zároveň zvýší podíl obnovitelných zdrojů. Pomůže také zemědělcům uplatnit jejich produkci. Ministr zemědělství Petr Gandalovič je s ním za jedno.

CENIA, česká informační agentura životního prostředí na základě zadání transformačního projektu Ministerstva životního prostředí přešla z funkčního na procesní řízení a svou činnost začala přímo orientovat na hlavní cílové skupiny – své zákazníky ve smyslu zákona č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí a zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.
CENIA začala s implementací ISO 9001, ISO 14001 a OHSAS 18001 ryze procesním přístupem s podporou poradenské a vzdělávací společnosti HEXPERT, s.r.o. v červnu 2006. Implementace byla ukončena v únoru 2007. Certifikační audit provedla celosvětově etablovaná společnost Quality Austria ve dnech 27.3. - 29.3. 2007 s výsledkem: doporučujeme vydání certifikátu.

Evropská komise a Evropská agentura pro životní prostředí publikují zprávu, ze které vyplývá, že množství emisí některých průmyslových znečišťujících látek v EU stále narůstají. To se týká např. oxidu uhličitého – nárůst o 5,7 % v období 2001-2004. Naopak u zhruba dvou třetin z 50 látek znečišťujících ovzduší a vody dochází k poklesu, např. množství dusíku vypouštěného do vod kleslo o 14,5 %, různé druhy fosforu o 12 %, emise dioxinů vypouštěných do ovzduší o 22,5 %.

Mezinárodní energetická agentura (IEA) varuje Německo před uskutečněním plánovaného odchodu od jaderné energetiky. Jaderné elektrárny v Německu by měly být během příštích patnácti let uzavřeny.  IEA upozorňuje, že to bude znamenat např. rostoucí závislost na dovozech energií, zejména zemního plynu, ale také nutnost najít možnost dále omezovat emise skleníkových plynů, pokud bude bezemisní jaderná energetika nahrazena technologiemi, které emise produkují.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů