Čtvrtek, 28. března 2024

Netradiční přístup v Mladé Boleslavi

Plošné kampaně na podporu třídění odpadů se Mladá Boleslav rozhodla nahradit osobním přístupem a finanční motivací.
Netradiční přístup v Mladé Boleslavi
Od letošního dubna mohou obyvatelé Mladé Boleslavi uzavřít s magistrátem města smlouvu o tom, že budou aktivně třídit odpady. Závazek se týká celé rodiny. Na základě smlouvy dostanou magnetickou kartu s čárovým kódem, na níž se budou přičítat body za každý odevzdaný vytříděný odpad. Získají také barevně odlišené pytle na jednotlivé druhy tříděného odpadu a mohou si zapůjčit lis na PET láhve. Čím více PET lahví, papíru či skla domácnosti separují, tím menší sazbu za sběr komunálního odpadu budou platit.

JIŽ ROZJEZD BYL ÚSPĚŠNÝ

"Dosud máme podepsaných na 600 smluv," říká Mgr. Jan Smutný, první náměstek primátora Mladé Boleslavi. "Tato akce je pilotní, po několika měsících - nejspíše nyní v červnu - ji chceme vyhodnotit," dodává.

Zastupitelstvo města v nové obecně závazné vyhlášce snížilo paušální sazbu za nakládání s komunálními odpady ze 420 na 400 Kč na osobu a rok. Domácnosti, které jsou účastníky projektu, mohou snížit svůj poplatek o dalších 180 Kč, tj. na 220 Kč za osobu a rok. Sleva je uplatněna podle množství a kvality vytříděného odpadu a také podle věku účastníků projektu. Město vypracovalo pro ohodnocení odpadů bodový systém. Nejvíce bodů je za plastové láhve a kovový odpad, nejméně za vytříděné sklo a papír. Za příslušný počet bodů lze pak získat slevy.

"Akce by měla výrazně zvýšit množství vytříděného odpadu. Motivací pro účast na projektu jsou body, které získává domácnost při odběru odpadu v místech sběru. Může se dostat až na 50 % slevy z ročního poplatku za odpady," uvedl Jan Smutný.

Pro zajištění dobré evidence odpadů mohou účastníci projektu odevzdávat vytříděné odpady na šesti místech města, většinou na sběrné dvory či skládku. Počet míst se má v budoucnu rozšířit až na 25. Město zatím nebude rušit běžná kontejnerová hnízda na tříděný odpad, pouze bude podle potřeby měnit jejich počet či umístění.

JAK DÁLE?

Odvážení odpadu na sběrné dvory je méně pohodlné než jeho odložení do kontejneru před domem. To by mohlo ovlivnit negativně postoj obyvatel k projektu. "Z toho nemám obavy. Jsme městem automobilů, dostupnost odběrných míst je proto větší než v jiných městech. Po vyhodnocení pilotního projektu se rozhodneme, jak dále rozšiřovat pevná i mobilní sběrná místa. Možná nás získané zkušenosti povedou k jiným řešením jak občana naučit třídit odpad. Od letošního září chceme do kampaně zapojit školy včetně mateřských s cílem dosáhnout co nejmenší množství směsného odpadu," uvedl Jan Smutný

Představitelé města neočekávají, že projekt bude mít závažný ekonomický dopad na odpadové hospodářství. Městu sice poklesnou příjmy kvůli paušálnímu snížení poplatku o 20 Kč, ale když se bude více třídit (s předpokladem, že vytříděné komodity budou bez nečistot, tj. kvalitní), ušetří poplatky za ukládání na skládky, navíc získá peníze z prodeje surovin.

A jak by měl systém fungovat do budoucna? "Lidé se musí naučit vnímat problém odpadu jako negativní odkaz novým generacím. Měli by pochopit, že tříděním a zodpovědným chováním pomáhají nejen sobě, ale i přírodě," uzavírá Jan Smutný.

AUTOR: Karolína Bakšusová
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů