Sobota, 20. dubna 2024

Lesy ČR v rámci nadační služby rozdělí více jak 8 mil. Kč

Lesy ČR v rámci nadační služby rozdělí více jak 8 mil. Kč

Lesy České republiky (dále Lesy ČR) založily v minulém roce program Nadační služby. Jeho prostřednictvím chtějí Lesy ČR pomáhat v oblastech veřejného života, které nejsou dostatečně podporovány státem ani jinými nestátními zdroji. Do letního kola programu nadační služby bylo v období od října 2006 do konce měsíce března 2007 zasláno 235 žádostí z různých oblastí veřejného života. Z těchto žádostí bylo grantovou komisí schváleno celkem 47 projektů. Celkem bude přerozděleno 8 143 300,- Kč.

„Lesy České republiky jako silný podnik s nejvyšším ekonomickým ratingem cítí svůj díl spoluzodpovědnosti za vývoj ve společnosti, a proto část zisku vkládají do sponzorských aktivit. Podporují zejména projekty, na jejichž financování státu nezbývá dostatek prostředků, a to zejména z oblasti školství, vědy a péče o mládež, z oblasti charitativní, humanitární a sociální, z oblasti ochrany životního prostředí a z oblasti kultury,“ říká Ing. Jiří Holický, generální ředitel Lesů ČR.

Z částky 10 milionů korun, uvolněné pro toto kolo, rozdělila grantová komise celkem 8 143 300,- Kč. Z toho 2,9 mil. Kč do oblasti ochrany životního prostředí, 1,4 mil. Kč do oblasti školství, vědy a péče o mládež, 2,4 mil. Kč do oblasti charitativní, humanitární a sociální a zbývajících 1,8 mil. Kč do oblasti kultury.

Například Agentura pro rozvoj Broumovska získala od Lesů ČR 380 tisíc korun na oživení a zpřístupnění národní kulturní památky Barokní klášterní zahrady v Broumově. Diecézní charita Ostravsko - opavská dostane od Lesů ČR 500 tisíc korun na vybudování Mládežnického centra v Antalovicích. Lesy ČR přispějí částkou 500 tisíc korun mimo jiné i zařízení Úsvit z Havlíčkova Brodu na zakoupení auta pro dopravu osob s těžkým mentálním postižením a kombinovanými vadami.

„Rozhodování grantové komise nebylo nikterak jednoduché, nicméně její úsilí se zcela jistě pozitivně promítne ve všech podporovaných oblastech. Nejen teď, ale i v budoucnosti, protože Lesy České republiky ve svých sponzorských aktivitách polevovat rozhodně nehodlají,“ dodává Mgr. Renata Macková, vedoucí oddělení Public Relations Lesů ČR.

Prostřednictvím nadační služby přerozdělují Lesy ČR sponzorské dary do oblasti veřejného života. Sponzorské dary jsou určeny na oblasti veřejně prospěšné činnosti zejména na rozvoj a podporu kultury, životního prostředí, školství, zdravotnictví a sociálně humanitární charitativní činnosti. Zájemci mají možnost zažádat si o sponzorský dar dvakrát ročně. Veškeré podmínky pro získání finanční podpory mohou všichni žadatelé získat na webových stránkách Lesů ČR www.lesycr.cz. Došlé žádosti vyhodnocuje nezávislá grantová komise. Ta je složena ze členů, kteří nemají žádný blízký vztah k předmětu činnosti Lesů ČR. Jedná se především o představitele, kteří mají bohaté zkušenosti v oblasti nadační činnosti, charity apod.. Svou práci dělají dobrovolně. Jejich cílem je, aby byly co nejpečlivěji vybrány projekty, které mají pozitivní dopad na společnost a zároveň tak korespondují s podmínkami, které program obsahuje. Další podrobnosti najdete na www.lesycr.cz

Bc. Tomáš Vyšohlíd, tiskový mluvčí


Zdroj: Agris
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů