Sobota, 20. dubna 2024

U Košic je uran, Slováci se ale těžby bojí

U Košic je uran, Slováci se ale těžby bojí
Nedaleko Košic, v blízkosti rekreačního střediska Jahodná leží v podzemí zásoby uranu za více než sto miliard slovenských korun. Podle Kremnice GOLD, dceřiné společnosti kanadského investora Tournigan Gold Corporation, to potvrdily průzkumné vrty. Ačkoliv by zahájení těžby pokrylo výrobu paliva pro slovenské jaderné elektrárny na desítky let, má to háček.

Proti průzkumu se kategoricky postavili ekologové, záměr vybudovat uranový důl se také nelíbí zdejším obyvatelům, nesouhlasí městské ani krajské samosprávní orgány. Kanaďané to ale nevzdávají. Věří, že povolení na těžbu uranové rudy v budoucnu získají.

Bohaté ložisko

Letos navrtali geologové v této části Slovenského rudohoří 49 vrtů o celkové délce 14 kilometrů. Odhady jsou prý víc než slibné.

"Průzkumy ukazují, že by bylo možné vytěžit téměř 3,6 milionu tun velmi kvalitní uranovo-molybdenové rudy. S vysokou koncentrací, zhruba 0,41 procenta uranu," uvedl pro HN šéf kremnické společnosti Boris Bartalský. Podle jeho slov jde o velmi výhodnou investici. Předpokládá se, že z rudy v ložisku Jahodná-Kurišková je možné získat 14,5 milionu kilogramů uranu.

"Jeho cena ve světě neustále stoupá. V současné době se pohybuje okolo 125 dolarů za libru (0,4 kg). Slovensko zatím dováží uran z Ruska, pokud by se začalo těžit, byli bychom nadlouho soběstační," dodal Bartalský.

Strašáci z Greenpeace?

Údajně nechápe, proč se proti geologickému průzkumu zvedla tak silná vlna odporu. Připomíná, že začátek těžby je v nedohlednu. A také to, že ještě neexistuje ani studie o dopadech na životní prostředí. Je to prý otázka několika let. Navíc investoři údajně slíbili, že pokud by se těžba ukázala pro životní prostředí nebo zdraví lidí jako nebezpečná, od úmyslu by upustili.

"To všechno Greenpeace. Jsou a priori proti jaderné energetice vůbec a straší lidi! Snažíme se těmto nesmyslům čelit," zlobí se těžař Bartalský.

Společnost proto začala pořádat "osvětové" akce pro veřejnost. První túra na Kuriškovou, s odborným výkladem, se konala minulý víkend. Tento týden dorazil na místo i Patric Moor, známý kanadský environmentalista, který se označuje za zakladatele Greenpeace. Těžbu uranu na východě Slovenska obhajoval.

"Nemá s organizací už 20 let nic společného. Přijali ho na inzerát. Byl dávno propuštěn a teď se věnuje public relations. Úplně otočil. Říká to, za co ho platí," odmítli Moorovo tvrzení v bratislavské pobočce Greenpeace.

Podle většiny Košičanů je těžba uranu v blízkosti města, navíc v rekreační zóně, absolutně nepřijatelná. Navíc se obávají, že bude ohrožen nejstarší zdroj pitné vody nádrž Bukovec. Potoky, které sem vtékají, by procházely právě těžebním územím.

"Prý to bude moderní důl. Ale co haldy nebo odkaliště? Znám v Česku Jáchymov i Příbram. Byla sice jiná doba, ale těžba uranu se na nich také podepsala," nechce o záměru nic slyšet František Horváth. Je jedním z více než 36 tisíc zdejších obyvatel, kteří podepsali proti těžbě petici.

"To se nedá s Příbramí ani Jáchymovem porovnávat. Je to v kovnatosti rudy naprosto jiné. V Příbrami byly žíly čistého smolince, tady je rozptýlený a je ho asi procento," hájí projekt Bartalský.

A to je právě podle ochránců životního prostředí hlavní problém. Nízká koncentrace uranové rudy v ložisku znamená, že těžaři musí "prosít" velké množství horniny.

Město je proti

"My to, jestli těžba bude zahájena, či nikoliv, v konečném důsledku ovlivnit nemůžeme. Je to státní pozemek. Město nadále trvá na usnesení, které přijalo zastupitelstvo loni v listopadu, ve kterém deklarovalo negativní postoj k těžbě uranu. Košice to stále považují za ekologické ohrožení," potvrdil HN stanovisko města primátor Košic František Knapík.

O tom, zda Slovensko využije své zásoby uranu, bude v budoucnu rozhodovat vláda. Ekologové už teď slibují, že si každičký krok všech zainteresovaných patřičně pohlídají.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů