Pátek, 19. dubna 2024

Barevné školy podpořily čtrnáct škol

Barevné školy podpořily čtrnáct škol

Díky dotaci Nadačního fondu Zelený poklad a Plzeňského kraje bylo v loňském ročníku projektu Barevné školy podpořeno třídění odpadů v celkem čtrnácti mateřských, základních a středních školách.

 

Projekt Barevné školy byl v Plzeňském kraji zahájen v roce 2004 z iniciativy občanského sdružení RECEPTT. Díky spolupráci s Plzeňským krajem, společností EKOKOM a Regionální rozvojovou agenturou Plzeňského kraje se již během roku 2005 podařilo podpořit téměř třicet škol nákupem sběrných nádob na tříděný odpad. „V roce 2006 jsme vybrali k  dalších čtrnáct škol, především ze samotné Plzně a za finanční podpory Nadačního fondu Zelený poklad se nám podařilo získat barevné nádoby na tříděný odpad i pro ně,“ řekl garant projektu Jan Florian ze sdružení RECEPTT. „Snažili jsme se vyhovět požadavkům škol na různé typy nádob, aby vyhovovaly žákům co nejvíce. Naším cílem je především pomoci školám ve výchově dětí k třídění odpadů a vůbec k zamyšlení nad tím, kolik odpadů člověk vytvoří a jak předcházet jejich vzniku,“ dodal Florian.

 

Projekt Barevné školy v roce 2007 zatím pokračovat nebude, sdružení RECEPTT ale nabízí školám spolupráci v rámci sítě Environmentálních informačních center ENVIC, která vznikla v kraji v loňském roce. „V každém okrese Plzeňského kraje funguje od loňského roku informační centrum, které se zabývá otázkami životního prostředí. Pracovníci těchto infocenter jsou odborně vyškoleni v několika různých oblastech, z nichž jednou je právě problematika odpadů. Po domluvě budou jistě ochotní připravit pro Vaši školu besedu nebo výukový program, nebo alespoň poskytnout základní informační materiály a pracovní listy,“ řekl zástupce sdružení RECEPTT, které provozuje environmentální infocentrum v Kladrubech. „V loňském roce jsme připravili den s hrami a odpady pro žáky ze základní školy v Bezdružicích, v příštím školním roce chystáme podobnou akci v Černošíně,“ dodal Florian.

 

Další infocentra sítě ENVIC jsou v Plzni, Domažlicích, Klatovech, Plasích, Radnicích, Spáleném Poříčí a v Sušici, jejich adresy a otevírací dobu najdete na www.envic.cz. Jejich vznik a provoz je financován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

 

Jan Florian, Receptt, o.s., tel. 777870202
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů