Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Velmi příznivý rok mají letos na Plzeňsku čápi bílí. Ochránci přírody evidují přes 50 mláďat.

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové jako první v České republice spustila svoji vlastní televizi. Život v zoo nyní můžete sledovat prostřednictvím internetové televize na stránce www.mojetelevize.cz/zoo. Dočkáte se reportáží ze zákulisí zahrady a seznámíte se s jejími novinkami. V minulém týdnu vysílala televize například očkování a vážení nedávno narozených levhartů. Dále se dozvíte se, co jí slon a jak si na den můžete vyzkoušet práci ošetřovatele. Pracovníci zahrady vás pozvou na letošní specialitu - noční safari a najdete tu i podrobnosti o umělém odchovu tygra ussurijského.

Na cyklostezce na turistickém hraničním přechodu Dolní Žleb/Elbradweg Schöna vznikne takzvané asfaltové kino. Jde o obrazce namalované na povrchu cyklostezky, které bude projíždějící cyklista vnímat jako film. Neobvyklé přeshraniční dílo by mělo být slavnostně odhaleno 28. června. Na akci se podílejí i děčínská Základní škola Dr. Miroslava Tyrše a německé Goethova střední škola z Pirny a střední škola z Königsteinu. Výchozím bodem bude státní hranice. Od ní zhruba v délce 400 metrů na každou stranu budou děti malovat abstraktní obrazce. Duchovním otcem projektu je švýcarský výtvarník Menel Rachdi, který podobné "asfaltové filmy" vytvořil už ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku. Projekt chce upozornit i na ochranu životního prostředí, proto se bude malovat speciálními ekologickými barvami, které při navlhnutí nebudou kluzké.

Animovaný český film Lednice autorů Lucie Štamfestové a Pavla Sobka zvítězil na mezinárodním festivalu krátkých filmů NUFF Global v Norsku zaměřeném na problematiku globálního oteplování a klimatických změn.
Jeho autoři uspěli v konkurenci dvou stovek scénářů z celého světa. Desítce nejlepších scénářů udělil festival loni v prosinci grant na realizaci, aby se následně mohly utkat v mezinárodní soutěži.
"Snažili jsme se najít zajímavý způsob, jak ukázat možné důsledky globálního oteplování uměleckou formou," uvedla režisérka Lucie Štamfestová. Rozhodli se pro nadsázku a mluví o závažném tématu tak trochu nevážnými prostředky.
Sedmiminutový film Lednice vznikl za velmi krátkou dobu, za necelé tři měsíce.

Copyright Příroda
Pod tímto názvem se koná výstava ve Finském vědeckém centru Heureka, která představuje krásu a vynalézavost přírody. Interaktivní expozice představuje myšlenky okopírované z přírody. Zvířata a rostliny se naučily přizpůsobit svému okolí těmi nejnápaditějšími způsoby. Tvůrci výstavy jsou přesvědčeni, že studium těchto způsobů může naučit člověka užitečným a ekologicky snesitelným řešením problémů lidstva. Do 16. září.
www.heureka.fi

Podle informací čínské akademie věd, čínským vědcům se podařilo vyrobit vysoce kvalitní olej pro spalovací motory z rýžové slámy. Čína tím zaznamenala nový rekord ve vývojí vysoce kvalitních olejů pro spalovací motory z organických materiálů.
Olej pro spalovací motory se obvykle vyráběl z ropy. Kvůli jejímu nedostatku lidstvo začalo pracovat na vývoji olejů pro spalovací motory z organických látek.
Podle odborníků, Čína každoročně vyprodukuje 720 milionů tun slámy, kterou lze použít k výrobě olejů pro spalovací motor.

Lidé bydlící u frekventovaných českobudějovických ulic budou méně rušeni hlukem dopravy. Jihočeský kraj totiž pokračuje v realizaci programu protihlukových opatření, konkrétně v ulicích Lidická, Mánesova a Nádražní. Za krajské peníze lidé dostávají nová okna s lepšími zvukově-izolačními vlastnostmi.  Zakázku v hodnotě sedmi milionů korun schválili krajští radní. Je to už druhá etapa celého tříletého projektu, v jehož rámci bude proinvestováno okolo dvaceti miliónů korun. Jak uvedl první vicehejtman Robin Schinko, radní při svém rozhodování vycházeli z analýzy hlukových zátěží na území celého Jihočeského kraje, v které se výpočtovou metodou odhadly lokality, kde jsou problémy s hlučností nejhorší.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů