Sobota, 20. dubna 2024

Hlavní body Bursíkova návrhu programu pro snižování emisí

Hlavní body Bursíkova návrhu programu pro snižování emisí

Vláda schválila národní program na snižování emisí zaměřený především na jemné prachové částice a oxidy dusíku z dopravy a spalování. Novináře o tom informoval ministr životního prostředí Martin Bursík (Strana zelených.)

Změny, které plánuje ministerstvo prosadit v příštích sedmi letech, se mají dotknout hlavně automobilistů a domácností vytápějících pevnými palivy. Program počítá hlavně s omezením vytápění uhlím a zpřísněním emisních parametrů automobilů. Opatření by měla zvýšit dobu dožití obyvatel Česka.

Podle Bursíka se sice v devadesátých letech minulého století podařilo snížit znečištění ovzduší oxidem siřičitým a oxidem uhelnatým, ale v posledních letech se začíná zvyšovat znečištění ovzduší jemnými prachovými částicemi (PM10 a PM2,5) a polycyklickými aromatickými uhlovodíky.

Na emisi drobných částic PM10 a PM2,5 se podílí skoro ze 40 procent vytápění v domácnostech a dalšími 20 procenty doprava. Podle ministerstva je vystavení městského obyvatelstva ovzduší znečištěnému těmito prachovými částicemi jedno z nejhorších v Evropské unii. "Jedná se o látky, které znamenají bezprostřední riziko pro zdraví lidí. Proto zhoršující se trend musíme zastavit," řekl Bursík.

Záměrem ministerstva mimo jiné je, aby obce dostaly víc pravomocí v rozhodování o podmínkách provozu na silnicích. Zvýšit by se měla hranice poplatku, který obce vybírají za vjezd do některých míst. Nynějších 20 korun za den podle ministerstva ke snížení dopravy často nestačí. V Praze by tak mohl strop pro poplatek činit 50 až 100 korun, menší obce by ho mohly zachovat nebo zvýšit jen mírně.

Všechny úřady by podle programu měly změnit pravidla pro obměňování vozového parku tak, aby v roce 2014 tvořily alespoň čtvrtinu aut veřejné správy "čistá vozidla". Česko by také podle ministerstva mělo co nejrychleji přijímat nové emisní standardy pro motorová vozidla. Podnikatele má stimulovat k pořizování automobilů s příznivými emisními parametry změna silniční daně, jejíž návrh má do konce roku ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí připravit ministerstvo financí.

Ministerstvo také do konce roku 2008 připraví návrh na omezení spalování tuhých paliv ve vybraných zdrojích a domácnostech k 1. lednu 2014. Uhlím by se tedy mohlo topit i po roce 2014, pouze však v případě, že kotel splní potřebné parametry. Lidé budou k modernizaci kotlů motivováni finanční podporou z operačního programu Životní prostředí.

Obce by měly získat větší pravomoc kontrolovat domácnosti. Jejich zástupci by mohli například po oznámení souseda zjišťovat, co lidé spalují, a udělovat pokuty. Ministerstvo chce přizvat právníky, aby se na přípravě systému domovních kontrol podíleli.

Bursík plánuje také zpřísnit kontroly stanic technické kontroly (STK). Vláda však zatím neschválila, aby ministerstvo vnitra připravilo novelu zákona o obecní policii tak, aby mohla disponovat mobilními stanicemi technické kontroly, a kontrolovat tak vozidla, která očividně překračují povolené emise. Ministerstvo vnitra podle Bursíka tuto možnost zváží.

Ke snižování emisí má přispět také druhá etapa ekologické daňové reformy, kterou kabinet připraví do konce příštího roku. Komplexně má nová emisní pravidla zahrnout novela zákona o ochraně ovzduší, kterou se ministerstvo chystá předložit rovněž do konce roku 2008.

Jednotlivce i obce by k větší zodpovědnosti za životní prostředí měla vést speciální informační kampaň. Zvláštní pozornost chce ministerstvo věnovat Moravskoslezskému kraji, který je na tom z hlediska znečištění ovzduší nejhůře, špatná situace je i v Ústeckém kraji, Praze a Brně.

Ministerstvo vypočítalo, že opatření na zlepšení kvality ovzduší přijdou v příštích šesti letech na 25 miliard korun, z toho 18 miliard chce Česko získat z evropského operačního programu Životní prostředí. Kolik přesně bude stát snížení množství jemného prachu a dusíku z dopravy a vytápění, ministerstvo zatím nevyčíslilo, vyplyne to až z podoby navrhovaných předpisů.

www.kurzy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů