Úterý, 19. března 2024

Lesy ČR vytěžily tři čtvrtiny kalamity, kůrovcová kalamita není

Lesy ČR vytěžily tři čtvrtiny kalamity, kůrovcová kalamita není

HRADEC KRÁLOVÉ - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) dosud vytěžil asi 73 procent kalamity po orkánu Kyrill, který Česko zasáhl v polovině ledna. Z asi 5,1 milionu metrů krychlových poškozeného dřeva se zatím podařilo vytěžit přes 3,7 milionu metrů krychlových. Kůrovcová kalamita v postižených oblastech zatím nenastala. Řekl to mluvčí LČR Tomáš Vyšohlíd.  

Rojení nebezpečného škůdce kůrovce začalo 13. dubna, tedy o týden dříve než obvykle. Současné teplé počasí vývoj kůrovců urychluje, takže první brouci nové generace by se mohli objevit v nejbližších dnech. Lesníci proti kůrovci nasadili obvyklou obranu. "Na ohrožených místech stojí 38.000 lapačů a bylo položeno více než 120.000 lapáků. Do konce května bylo také asanováno 66.500 metrů krychlových kůrovcového dříví," uvedl generální ředitel LČR Jiří Holický.

Kalamitních 5,1 milionu metrů krychlových dřeva představuje přibližně dvě třetiny letošní plánované těžby, a jde tedy o největší kalamitu v historii podniku. Holický poznamenal, že po lokálních vichřicích v květnu ve státních lesích vítr poškodil dalších asi 360.000 metrů krychlových dřeva. Úplná likvidace kalamity bude podle LČR trvat zřejmě celý letošní rok.

Při zpracování kalamity se lesníci potýkají zejména s nedostatkem přepravních kapacit, chybí například železniční vagony. Zpracovatelé také nestíhají kalamitní dřevo zpracovat. Lesnicko-dřevařský holding CE WOOD proto hodlá vybudovat až deset mokrých skladů kulatiny, které umožní dlouhodobě skladovat neplánovaně vytěžené dřevo. Předpokládané náklady se pohybují kolem půl miliardy korun. Největší část kalamitních zakázek od LČR získaly firmy Less & Forest a Jihočeské lesy České Budějovice.

LČR nyní připravují vyhlášení střednědobých tendrů na práce v lesích v letech 2008 až 2010. Podmínky tendrů se však v oblasti obchodu se dřevem nelíbí lesnickým firmám. LČR tendry chtěly vyhlásit 8. června, ale nakonec rozhodnutí odsunuly o dva až tři týdny.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů