Pátek, 19. dubna 2024

Zákon zřejmě zpřísní ekologické požadavky na výrobu spotřebičů

Zákon zřejmě zpřísní ekologické požadavky na výrobu spotřebičů
Praha - Výrobci různých spotřebičů budou možná muset při jejich konstrukci a výrobě splňovat přísnější požadavky na ochranu životního prostředí. Poslanci v prvním čtení podpořili novelu zákona o hospodaření energií, která kromě jiného nařizuje, aby byl spotřebitel informován o tom, kolik energie je zapotřebí nejen na provoz výrobku, ale na celý jeho životní cyklus, od výroby po likvidaci.

Podle předlohy zatím neexistuje v českém právu zákon, který by tyto požadavky, takzvaný ekodesign, obsahoval. Týkat se má nejen elektrických spotřebičů, ale i těch, které fungují například na fosilní paliva. Zpočátku by mělo jít hlavně o nejběžnější domácí spotřebiče, jako jsou pračky nebo ledničky. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana (ODS) by se měla norma v prvních třech letech týkat 14 výrobků.

Seznam výrobků, kterých se bude ekodesign týkat v následujících třech letech, by měla zveřejnit Evropská komise do 6. července spolu s plánem přípravy prováděcích opatření. Pokud zákon projde sněmovnou, Senátem a podepíše ho prezident, měl by nabýt účinnosti od letošního 1. října.

V debatě o novele vystoupil stínový ministr průmyslu ČSSD Milan Urban a oznámil, že ve druhém čtení podá pozměňovací návrh, který se ale bude týkat energetického zákona. Chce ho změnit tak, aby energetickou koncepci státu napříště schvalovala sněmovna a nikoli pouze vláda. Odmítl, že by šlo o takzvaný přílepek, tedy novelu nesouvisejícího zákona, protože energetický zákon je podle něj zákonu o hospodaření energií blízký.

Sněmovna také podpořila v prvním čtení novelu zákona, která zjednodušuje a zrychluje řízení při zápisu ochrany označení původu. Zavádí také, že žádosti českých firem o zápis ochrany označení původu výrobků a zeměpisných označení k Evropské komisi bude mít na starost Úřad průmyslového vlastnictví.

Sněmovna dále schválila novelu zákona o krmivech, která má přizpůsobit české právo v této oblasti evropské legislativě a zpřesnit některé povinnosti a sankce. Začleňuje hlavně nová nařízení Evropského parlamentu a Rady Evropských společenství o požadavcích na hygienu krmiv. Jde například o požadavky na skladování krmiv.

Pokud projde Senátem a podepíše ji prezident, měla by novela začít platit od 1. ledna příštího roku. Poslanci přijali pozměňovací návrhy, které kromě jiného snižují pokuty za přestupky proti tomuto zákonu na desetinu. Pokud někdo například nedodrží požadavky na složení krmiv, bude mu hrozit nově pokuta jen 75.000 korun.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů