Středa, 24. dubna 2024

Zájem o bezplatné třídění baterií roste

Zájem o bezplatné třídění baterií roste

Použité a nesprávně zlikvidované baterie se stávají vážnou ekologickou hrozbou. Díky zákonu o odpadech se do třídění a sběru vybitých baterií zapojuje čím dále větší počet měst a obcí. Problematiku komunálního odpadu a s ním spojenou legislativu řeší konference Odpady a obce, která proběhla 13. - 14. června v Hradci Králové. Na tomto setkání se pravidelně vyhlašuje vítěz soutěže obcí O křišťálovou popelnici. Vítězem letošního, v pořadí již osmého ročníku, se stal Horšovský Týn.

 

Použité baterie, vyhazované s běžným odpadem, vážně ohrožují životní prostředí. Po čase se z nich uvolní škodlivé látky, které prosakují do půdy a do spodních vod. Problematiku třídění baterií pomáhá od roku 2003 rešit nezisková společnost ECOBAT. „Situace je podle nás alarmující. Lidem je potřeba stále připomínat, jak nebezpečné látky se z nesprávně zlikvidovaných baterií uvolňují,“ řekl Petr Kratochvíl, jednatel společnosti ECOBAT.

 

Podle zákona o odpadech má každá obec povinnost zajistit místa, kam mohou její obyvatelé odkládat nebezpečné složky komunálního odpadu. Mezi ty také patří použité baterie a akumulátory. „Hlavním těžištěm naší činnosti je propagace sběru na základních školách a zábavné workshopy pro děti, budoucí ochránce přírody. Kromě toho ale zástupcům měst a obcí v celé republice nabízíme bezplatnou možnost využití našeho systému zpětného odběru a ekologického zpracování použitých baterií,“ uvedl Kratochvíl. Součástí bezplatného servisu společnosti ECOBAT jsou například odborné konzultace a praktická pomoc při výběru sběrných míst a pravidelného zajišťování odvozu použitých baterií.

 

Společnost ECOBAT v současné době provozuje 5500 sběrných míst na území celé republiky. V loňském roce se v České republice vybralo 184 tun použitých galvanických článků. V průměru tak na jednoho obyvatele připadla jedna vrácená tužková baterie. „Kvóty Evropské Unie jsou však přísnější. V roce 2012 by tak na hlavu měly připadnou minimálně tři vrácené baterie ročně,“ dodal Petr Kratochvíl.

 

Třídění baterií a jejich správná likvidace se dostává v poslední době stále více do popředí ekologických aktivit a zájmu státní správy. Ve dnech 13. - 14. června se již po osmé na konferenci „Odpadové dny 2007“ setkali zástupci měst a obcí, státní správy, ekologických společností, zpracovatelů odpadů a odborné veřejnosti. Na konferenci zazněla témata jako způsoby řešení zpětného odběru elektrozařízení, hospodaření s odpady v krizových situacích, ekonomické aspekty odpadového hospodářství obcí, nakládání s bioodpady a další. Součástí letošní konference byly také workshopy zaměřené na komunikační kampaně v oblasti odpadů a na zpětný odběr elektrozařízení.

 

Vyvrcholením prvního dne konference bylo vyhlášení vítězné obce v soutěži „O křišťálovou popelnici 2006“, do které se minulý rok zapojilo 5 337 českých měst a obcí. Vítězem letošního ročníku se stal a křišťálovou popelnici získal Horšovský Týn. Pro vítěze je jako každoročně připravena peněžitá odměna ve výši 100 tisíc korun. Obce tyto peníze mohou využít pro libovolné účely, ale většinou se jednoznačně rozhodnou pro podporu dalších ekologických aktivit.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů