Úterý, 23. dubna 2024

ADAC: V ekologickém testu zabodovala Octavia

ADAC: V ekologickém testu zabodovala Octavia

Pozice nejekologičtějšího vozu zůstala i po letošním ekologickém testu německého klubu ADAC japonské Toyotě Prius. V letošním roce však výrazně uspěla automobilka Škoda Auto, jejíž model Octavia Combi RS TDI v letošním ročníku zvítězil.

Německý autoklub ADAC oznámil minulý týden výsledky ekologického testu EcoTest 2007, který u 93 automobilů zkoumal vypouštění škodlivin do ovzduší. Žádný automobil opět na hranici maximálních pěti hvězd nedosáhl a nezměnilo se ani pořadí na prvním místě, které nadále drží Toyota Prius. V aktuálním testu získalo čtyři hvězdy 13 automobilů mezi nimiž je deset automobilů se vznětovým agregátem, dva automobily se zážehovým motorem a jeden automobil s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG) a případně i na benzin, kterým je Opel Zafira CNG. Vůbec nejlépe si v aktuálním testu vedla Škoda Octavia Combi RS TDI vybavená filtrem pevných částic, která získala 81 bodů a za první Toyotou tak zaostala o „pouhých“ 8 bodů. Tento model Octavia Combi tak zaujímá celkové čtvrté místo před další Octavií, tentokráte ve verzi 1,6 FSI Ambiente. Celkové druhé místo nadále drží Volvo V70 2,4 Bi-Fuel CNG, třetí je Honda Civic 1,3 Dsi Hybrid.

Ekologický test ADACu se nezaměřuje pouze na v poslední době tolik sledovaný údaj o emisích CO2. Hodnocení automobilů v testu ADACu vychází ze součtu dvou dílčích známek: známky za emise škodlivin (oxid uhelnatý, uhlovodíky, oxidy dusíku, pevné částice) a známky za emise CO2. Zatímco první známka nezohledňuje to, do jakého segmentu auta patří, a na všechny automobily jsou tak uplatňována stejná kritéria, v případě emisí CO2 se známka odvíjí také od segmentu, do kterého automobil patří. Ekologický test EcoTest provádí ADAC každoročně od roku 2003.

Další vozy, které v novém testu získaly 4 hvězdy:

  • Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDM 16V Distinctive (filtr pevných částic)
  • Audi A6 2.0 TDI (filtr pevných částic)
  • BMW 318d (filtr pevných částic)
  • Lexus IS 220d Luxury (filtr pevných částic)
  • Mercedes S 320 CDI 7G-Tronic (filtr pevných částic)
  • Mercedes E 220 CDI Elegance Automatik (filtr pevných částic)
  • Peugeot 307 Break HDi FAP 90 Tendance
  • Saab 9-5 SportCombi 1.9 TiD Vector (filtr pevných částic)
  • Renault Laguna Grandtour 2.0 dCi FAP Initiale


autor: Dan Vořechovský
zdroj: ADAC
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů