Čtvrtek, 25. dubna 2024

Proudy ženou odpadky k Havaji

Proudy ženou odpadky k Havaji
Havajské pláže jsou i zblízka takové, jak si je člověk představuje - hřebeny tyrkysových vln se tříští o neposkvrněné zlaté pobřeží.

V letoviscích, jako je Oahu, a na zaplněných plážích Waikiki u hlavního města Honolulu, si můžete rozložit ručník a prsty na nohou se brodit jemným, sluncem rozpáleným pískem.

Zkuste ale nějakou odlehlejší pláž, o několik kilometrů dál směrem na východ, a čeká vás nejspíš ošklivý šok. Všude kolem se válí malé, mořem omleté kousky plastového odpadu.

Smetí z obou stran

"Jsem z Austrálie a myslela jsem, že Havaj je neporušený, nádherný ráj. Úplně jsem zkoprněla, když jsem viděla všechno harampádí kolem," říká Suzanne Frazerová, která nedávno s partnerem Deanem Otsukim spustila kampaň BEACH (anglicky "pláž").

Je to zkratka pro "Kampaň za ekologickou plážovou osvětu". Iniciativa přitahuje desítky dobrovolníků, kteří čistí návětrné pláže, nejhůře postižené přívalem mořského smetí.

"Nejde nám jen o to, vyhnat na pobřeží lidi s pytli na odpadky. Pořádáme i vzdělávací přednášky," uvádí Suzanne.

Podle Deana by mohly dělat víc zdejší úřady. "Doufali jsme, že se taky chytí a proženou čistící vozy sem tam po pláži. Jenže zdejší zprivatizovaná služba pokrývá jen městské parky a zbytek je na dobrovolnících z místní komunity," poznamenává rozčarovaný ekolog.

Pak mi oba ukazují, jak dalekosáhlý je to problém. Denně tu vlny vyplaví kusy umělohmotného odpadu z obou stran oceánu - jihovýchodní Asie a Jižní Ameriky. Našli prý i plastikovou přepravku, na níž začal růst mořský korál. Později ale odumřel.

Uklízejí i surfaři

Americké federální orgány nejsou netečné. Před několika lety zahájily "Program pro odklízení mořského odpadu". Na Havaji zaměstnává na plný úvazek dva lidi.

"Nacházíme se ve středu severotichomořského víru, kde se točí několik oceánských proudů. Havaj tak působí jako přirozený magnet pro tisíce tun nebiologického odpadu ze všech možných oblastí oceánu," vysvětluje Carey Morishigeová, pracovnice zmíněného programu.

"Můžeme to uklízet po celé další generace. Teď se spíš snažíme zastavit ten odpad přímo u zdroje," dodává. Jinými slovy: jde čím dál víc o otázku mezinárodní diplomacie - jak přimět k zásahu vlády, které mají moc zapůsobit na velké znečišťovatele.

Mezitím se ovšem na Havaji pokoušejí změnit nechtěný odpad v něco užitečného. V centru jediné zdejší průmyslové zóny funguje recyklační zařízení HPower. Několik let tady drtí sítě, které v moři nechávají rybáři. Havajané je sbírají a přinášejí sem.

"Sto tun tohoto materiálu zajistí elektřinu pro čtyřicítku domů na celý rok," říká manažer Rick Sandry. "Skoro všichni tu mají rodiny. Takhle pomáhají udržovat čisté pláže, aby si mohli užívat oceánu."

Zapojují se také havajští surfaři. Nadace Surfrider sdružuje profesionály a amatéry, kteří chtějí chránit prostředí pro svůj sport. Myslí ovšem i na oběti, které si vybírá příval odpadků.

"Albatrosi polykají kousky plastu a krmí jimi své mladé. Zabíjí je pak hlad a dioxiny," připomíná profesionální surfař Crystal Thornburg. "Jestli neudržíme pláže a oceány čisté, další generace už tento krásný ptačí druh neuvidí."
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů