Úterý, 23. dubna 2024

Letošní jaro bylo rekordně suché, vodáci a farmáři zuří

Letošní jaro bylo rekordně suché, vodáci a farmáři zuří

Letošní jaro je nejsušší a to minimálně za posledních 45 let. Nejen, že málo pršelo, ale od loňského září je nadprůměrně teplo, a tak se voda rychleji vypařuje. V korytech některých říček je tak už jen pár centimetrů vody. Ta rychle ubývá i ve studnách. Také pole sou v některých oblastech vyschlá na troud.

Studny vysychají. Lidé v některých oblastech jsou tak vděční alespoň za malý pramínek vody. Někde už proto přestali zalévat i zahrádky a všechno pomalu usychá.

Suchem, které trápí Česko od jara, jsou už zasaženy zhruba dvě třetiny území státu. Menší suché enklávy lze podle vedoucího observatoře Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Martina Možného v Doksanech nalézt už v téměř všech krajích. Koryty řek a potoků protéká pětina až tři čtvrtiny normálního množství vody. Třeba v řece Kněžně normálně bývá kolem metru vody, teď je jí tu sotva 11 centimetrů.

Bledě to vypadá s vlhkostí půdy. Někde vlhkost klesla pod 10 procent a rostliny usychají.

Praskliny na vyprahlých polích jsou na některých místech tak velké, že do nich strčíte i ruku.

Úroda by tak mohla být pouze pětinová. Kvůli nedostatku vláhy se totiž zrna vytvořila jen na třetině klasu.

Za velkým suchem stojí nedostatek srážek, ale také vyšší teploty. Ty se u nás drží několik stupňů nad dlouhodobým průměrem už od loňského podzimu. Takže voda se ze země daleko rychleji vypařuje. A vyhlídky na zlepšení situace jsou mizivé.

Teploty by totiž podle dlouhodobých předpovědí měly být nadprůměrné i během celého léta.

V suchém počasí, které zavládlo v Česku, mají napilno i hasiči. Hasiči varují, aby lidé o nadcházejícím víkendu zejména v přírodě dodržovali pravidla bezpečnosti.

Nejvíce požárů v těchto dnech museli hasiči likvidovat v pondělí, kdy vyjeli celkem k 86 případům, což je o 59 procent více, než je dlouhodobý průměr. Nejmenší počet výjezdů v těchto dnech zaznamenali v úterý, kdy likvidovali 63 požárů. I tento počet však byl o 17 procent vyšší, než je dlouhodobý průměr.

V Bulharsku živoří růže

Malé území na jihu pohoří Stara planina proslavilo Bulharsko po celém světě. Je to malebná Růžová dolina ve střední části země, kde se vyrábí růžový olej. Ovšem letos nemají zdejší pěstitelé vůbec důvody k radosti. Rozmary počasí dělají vrásky na čele nejen pěstitelům těchto voňavých květin, ale i výrobcům růžového oleje.

"Začátkem května bylo příliš horko a sucho, pak lilo jako z konve," stěžuje si 66letá žena, která růže sbírá.

Ve sluneční výhni se mnoho poupat scvrklo a potom ve vytrvalém dešti shnilo, aniž vykvetlo. Počasí tak dělá vrásky na čelech nejenom Čechů, Moravanů a Slezanů.

www.nova.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů