Čtvrtek, 28. března 2024

Nový lodní šroub Kappel Propeller zlepšuje výkon plavidel a šetří palivo

Nový lodní šroub Kappel Propeller zlepšuje výkon plavidel a šetří palivo
Při neustálém hledání větší účinnosti pohonů velkých lodí se spojila britská společnost Stone Manganese Marine (SMN) s dánskou firmou J. J. Kappel Marine Concept, aby navrhla a vyrobila nový typ lodního šroubu. Spolu s vynálezcem Kappelem zahájila před několika roky výzkum a vývoj tohoto lodního šroubu v rámci evropského programu Brite-Euram 3, který měl prokázat účinnost inovační konstrukce.

Podle svého vynálezce se šroub jmenuje Kappel Propeller a má neobvyklou geometrii zakončení a význačnou změnu úhlu lopatky. Šroub ve skutečné velikosti vyrobený v SMN byl zabudován do plavidla pro srovnávací zkoušky, a pokusy s modely, prováděné s partnery v Dánsku a v Německu prokázaly, že nový lodní šroub zlepšuje účinnost pohonu, a to v závislosti na konfiguraci mezi 2 % a 7 %.

Princip konstrukce nového lodního šroubu je podobný jako u "křidélek", které jsou nyní běžně vestavovány do křídel většiny moderních dálkových letadel s cílem, zlepšit jejich letovou účinnost a snížit spotřebu paliva. Klíčovým přínosem nového lodního šroubu Kappel je významné zlepšení účinnosti pohonu plavidla a nižší spotřeba pohonných hmot, a tím i znečišťování životního prostředí.

Celosvětovou licenci na výrobu tohoto lodního šroubu a výhradní licenci pro Evropu získala SM, která navrhuje a dodává celistvé odlitky - monobloky - lodních šroubů loděnicím a společnostem, vlastnícím nákladní lodě, a až dosud vyrobila jedny z největších lodních šroubů na světě.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů