Sobota, 20. dubna 2024

Auto na vzduch přijede z Indie

Auto na vzduch přijede z Indie
Když před několika lety přišel francouzský vynálezce Guy Négre s konceptem automobilu, poháněného stlačeným vzduchem, zdála se tato myšlenka jako sci-fi, a po mediálním rozruchu kolem (úspěšných) testů prototypu opět na čas vše utichlo. V závěru května přišla zpráva: unikátní auto na vzduch bude pod názvem Air Car vyrábět indická automobilka Tata Motors. Ročně plánuje vyrábět zhruba 6 tisíc těchto vozů, a předpokládá jejich nasazení hlavně pro taxislužby, prodej by se údajně neměl omezovat jen na Indii. Vůz dosahuje max. rychlost 110 km/h a na jednu nádrž stlačeného vzduchu dokáže ujet asi 200 km. Unikátní pohonný systém je v podstatě jednoduchý: Klíčem je inovativní motor MDI, založený na stlačování plynů, které způsobuje jejich zahřívání (horký vzduch), zatímco rozpínání plynů - expanze - vede naopak k jejich ochlazování (studený vzduch). To je základní princip, který dovoluje autu od MDI jezdit. "Palivem" je vzduch stlačený na 300 bar, uskladněný v pevných nádržích ze skelných vláken, ze kterých pak je odebírán v potřebném množství a malým kompresorem ještě trochu stlačován a vháněn do válce. Ten posouvá písty, ve válci nedochází k žádnému hoření, jen rozpínání stlačeného vzduchu, který vstupuje do uzavřené oblasti (válec) tlačí na píst a způsobuje pohyb vozidla.

Na myšlence motoru s nízkými zplodinami a rotačním systémem začal Guy Négre pracovat v roce 1993 - k dispozici měl bohaté konstruktérské zkušenosti: V 80. letech pracoval na vývoji motorů pro letadla, určených pro turistické létání, poté přešel k vývoji motorů pro Formule 1a.

V MDI motoru se uplatnil unikátní patentovaný systém vedlejších přídavných ojnic, které dovolují pístu zastavit se, když dosáhne konce cyklu, což umožňuje expanzi plynu při konstantním objemu. Systém může být adaptován i na konvenční benzínový motor. MDI motor v sobě slučuje různé inovativní a neobvyklé systémy, nejen základní ideu (energie ze stlačeného vzduchu), ale i použité materiály (tělo ze skelných vláken nebo použití jedlých olejů) a technický design.

Protože zde není žádné spalování, nevznikají žádné zplodiny. Vzduch, odebíraný z atmosféry (který bude smíchán se stlačeným vzduchem ve válci), je před použitím filtrován, teplota vyčištěného vzduchu, vypouštěného z výfuku, se pohybuje mezi -30°C a 0°C, a tak může být navíc používán ve vnitřní klimatizaci. Vzhledem k absenci spalování a spalin, je nutné vyměnit každých 50.000 km olej v motoru (1 litr rostlinného oleje).

Vzduch se bude doplňovat na čerpacích stanicích, přizpůsobených pro poskytování stlačeného vzduchu. Jako základní a dočasnou alternativu má každé auto malý zabudovaný kompresor, který může pracovat i jako plnič nádrže a umožňuje její kompletní, byť pomalejší doplnění za cca 3,5 hodiny, pouhým připojením do elektrické zásuvky.


Jak funguje motor MDI

A. Fáze komprese: Vzduch z atmosféry je v motoru stlačován pístem na 20 bar a zahřívá se na 400°C.

B. Fáze vstřikování vzduchu: V okamžiku, kdy se píst zastaví, stlačený vzduch pokojové teploty, přicházející z nádrží je vstříknut do válce obsahujícího horký vzduch.

C. Fáze expanze: Vstříknutí vzduchu způsobí vzrůst tlaku, který začne tlačit na píst a roztočí motor.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů