Pátek, 29. března 2024

Blanenští chtějí kompostárnu

Blanenští radní řeší, co s hromadící se trávou a listím z městských ploch. Zpracovat by je měla nová kompostárna. Tu využijí i okolní obce.
Blanenští chtějí kompostárnu

Blansko, Boskovice/I obyvatelé Blanska a okolních obcí se zřejmě brzy dočkají své kompostárny. Pro blanenské radní jde totiž o prioritu číslo jedna. V současné době čekají, zda jim bude přidělena dotace z Evropské unie.


Podle člena ekologické poradny Ponikva Libora Kotouče představují listí a tráva z městských ploch problém. Hromadí se totiž. "Odpad uložený na skládce se zahřívá a tím se z něj uvolňuje metan, což je skleníkový plyn. Při kompostování se udržuje stabilní nižší teplota, což uvolnění metanu zamezí," vysvětlil Kotouč, proč je šetrná k životnímu prostředí. Kompostárna by měla stát u čistírny odpadních vod na Starém Blansku. Tento pozemek již radní zakoupili a nechali také zpracovat i dokumentace pro stavební povolení.


Jak sdělil místostarosta Blanska Jindřich Král, kompostárna bude stát kolem dvaceti milionů korun. Dotace z Evropské unie by mohly tuto částku zaplatit z osmdesáti pěti procent. "Ročně máme asi osm set tun zeleného odpadu. Pokud v Bruselu schválí dotace, příští rok se nachystáme k realizaci," informoval Král. Stanislav Navrkal z opoziční komunistické strany růžově získání peněz z Evropské unie nevidí. "Všechny obce a města mají zpracované projekty, ale evropské fondy přece nejsou bezedné. Pokud Blansko tyto peníze nedostane, nebude si moct kompostárnu dovolit," obává se Navrkal, pro kterého byla kompostárna v Blansku novinkou.


Kdo bude zařízení provozovat, není jasné. "Možností je několik, kompostárnu mohou mít pronajatou třeba technické služby," řekl Král.


V Boskovicích už kompostárna bude mít za sebou dva roky zkušebního provozu. "Jediným problémem, který není dosud ze strany státu vyřešený, je, aby kompost bylo možné použít i na půdu využívanou k pěstování zemědělských plodin," sdělila místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková. Podle ní se nyní kompost využívá k rekultivaci skládky a zakládání zeleně.

KAROLÍNA OPATŘILOVÁ

Zdroj: Blanenský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů