Pátek, 19. dubna 2024

Arabský poloostrov zasažen tento měsíc neobvyklou bouří

Arabský poloostrov zasažen tento měsíc neobvyklou bouří

Arabský poloostrov zasáhla v úterý 5. června tropická cyklóna, která byla označena za nejsilnější přinejmenším od roku 1945, kdy se začalo s meteorologickým měřením. Bouři Gonu provázely extrémně ničivé větry o rychlosti až 260 kilometrů za hodinu. Rychlost větru byla srovnatelná s nejhoršími karibskými hurikány.

Tropická cykóna Gonu Během úterý dorazila bouře k pobřeží Ománu a bičovala ho vlnami vysokými přes 10 metrů. Desetitisíce lidí musely být evakuovány. Prudké lijáky zaplavily ulice nejvíce postižených měst Súr a Rás al-Hadd. Velké problémy měli i obyvatelé v dalších lokalitách včetně metropole Maskat. Z hlavního města jsou hlášeny záplavy, dopravní kolaps a přerušení dodávek elektřiny. Zpomalen byl i vývoz ropy.

Ve Spojených arabských emirátech byl uzavřen přístav Fudžajra. Bouře postupně slábla (ve středu klesla rychlost větru na 120 km/hod) a přesunula se směrem k Iránu, kde úřady vyzvaly obyvatele k opuštění nejvíce hrožených pobřežních oblastí.

ZDROJ: www.gnosis9.net , kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů