Čtvrtek, 28. března 2024

Více než tři sta lidí se podepsalo pod petici proti hluku v brněnských Židenicích

Více než tři sta lidí se podepsalo pod petici proti hluku v brněnských Židenicích

Občany brněnské městské části Židenice trápí hluk z projíždějících vlaků. Podle hygieny tam lomoz nepřesahuje normy a železničáři se zatím staví ke snížení hlučnosti v Židenicích skepticky. Na radnici si přitom na hluk stěžuje stále více lidí. 

Nespokojení občané se nedávno sešli se starostou městské části a železničáři, aby se pobavili o možném řešení a vyjádřili své názory. Pod petici proti hluku v Židenicích se podepsalo více než tři sta lidí. "Mě se to týká, protože bydlím Jeronýmova - Nezamyslova a žiji vyloženě u trati. Vím, jaký tady je hluk a je to hrozné. Když projede vlak, tak absolutně neslyšíme televizi, rádio, prostě nic a ani spát se tady nedá," stěžuje si jedna z obyvatelek této městské části. "Jde mi hlavně o to, aby se ta hlučnost, která v této oblasti je, nějakým způsobem upravila. Například zpomalením vlaků nebo postavením odhlučňovacích záležitostí," dodává další z obyvatel Brna - Židenic.

Problém Židenic je v tom, že v současné době nebude nikdo investovat do jakékoliv rekonstrukce kolejnic či odhlučňovacích zdí nebo jiného radikálnějšího opatření, které by alespoň v těch nejhorších místech zabránilo nesnesitelnému hluku. "Legendou pro to, proč nikdo není ochoten do určitého termínu investovat nic do dráhy, je přestavba železničního uzlu Brno, která má řešit většinu těchto problémových pasáží," uvádí starosta městské části Brno - Židenice Roman Vašina.

Přítomní železničáři na setkání občanů a vedení čtvrti přislíbili jediné. "Co se týče těch mostů a rezonujících plechů či jiných součástí, tak zvýšíme četnost prohlídek s tím, že případné uvolněné spoje budeme dotahovat. Nic víc já v tuto chvíli slíbit nemohu a nevidím ani jiné řešení," říká Pavel Novák ze Správy dopravní cesty Brno.

Starosta i přes skepsi přítomných podá žádost na snížení rychlosti projíždějících vlaků Židenicemi. To by totiž podle většiny dotčených občanů bylo nejlepším řešením. "Na základě tohoto jednání sesumarizujeme požadavky, obrátíme se na kompetentní pracovníky Českých drah, kteří mohou zajistit nebo schválit určité opatření, které minimalizuje hlučnost a vibrace na dráze v brněnských Židenicích," doplňuje starosta Roman Vašina.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů