Čtvrtek, 25. dubna 2024

Opravy škod po povodních ztíží o prázdninách cestu do Krkonoš

Opravy škod po povodních ztíží o prázdninách cestu do Krkonoš

Paseky nad Jizerou (Semilsko) - Opravy škod po loňské srpnové povodni zkomplikují o prázdninách cestu do Krkonoš po silnici I/14 od Vrchlabí a Jilemnice směrem na Harrachov. Důvodem je oprava opěrné zdi podél Jizery, kterou loni podemlela voda. Oprava je naplánována až do konce října. Ředitelství silnic a dálnic ale předpokládá, že by práce mohly skončit dřív. Do konce prázdnin to ale určitě nebude, řekl ČTK Jan Stach z libereckého závodu Ředitelství silnic a dálnic.

Na opravách opěrné zdi a přilehlé části vozovky v délce téměř 30 kilometrů se pracuje už od jara. Doprava je podle Stacha svedena vždy na polovinu silnice a řízena semafory. "V současné době se tam příliš dlouhé kolony netvoří, o prázdninách, kdy provoz zhoustne, to ale nelze vyloučit," poznamenal.

Opravy přijdou na téměř 15 milionů korun. Podle ředitele libereckého Ředitelství silnic a dálnic Josefa Jeníčka není silnice podél Jizery směrem na Jablonec nad Jizerou v dobrém stavu, na její kompletní rekonstrukci by ale bylo podle odhadů potřeba kolem půl miliardy korun. Peníze ale zatím k dispozici nejsou.

Komplikace nečekají na motoristy jen na Semilsku. Také ti, kdo k cestě na prázdniny využijí silnici I/13 na Českolipsku, musejí počítat s řadou omezení. Důvodem je rekonstrukce mostu ve Cvikově a oprava průtahu v Práchni na Českolipsku. Na obou místech je doprava vždy svedena na polovinu vozovky a řízena semafory. Už dnes se tam v ranní a odpolední špičce tvoří dlouhé kolony a o prázdninách se může situace zhoršit.

Zatímco ve Cvikově ale skončí práce ještě v červenci, v Práchni čekají motoristy zácpy až do konce října. "Přes léto budou navíc probíhat práce na opravách mostu na silnici I/9 v České Lípě a o víkendech může být pro dopravu zcela uzavřen," řekl Stach.

Také na rychlostní komunikaci mezi Libercem a Prahou bude i přes prázdniny provoz omezen. Od křižovatky u Rádelského Mlýna směrem na Liberec je v obou směrech doprava vždy svedena do jednoho pruhu. Zhruba šestikilometrový úsek nesplňuje parametry rychlostní silnice, aby bylo možné jezdit až do Liberce rychlostí 130 kilometrů v hodině, je třeba ho upravit. Pracuje se na křižovatce, rozšiřují se připojovací pruhy a také autobusová zastávka bude ze silnice přemístěna. Úpravy přijdou na zhruba 190 milionů korun, polovina sumy je určena na protihlukové stěny.

Přehled uzavírek na hlavních tazích v Libereckém kraji
  • I/13 Cvikov (Českolipsko) do 31. července provoz řízen kyvadlově semafory
  • I/13 Prácheň (Českolipsko) do 31. října provoz řízen kyvadlově semafory
  • I/14 Paseky n.J. (Semilsko) do 31. července provoz řízen kyvadlově semafory
  • I/35 Jeřmanice (Liberecko) do 30. října doprava svedena vždy do jednoho pruhu

(zdroj krajský úřad v Liberci)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů