Pátek, 19. dubna 2024

Na Šumavě zahájena nová etapa dialogu mezi odborníky a místními obyvateli

Na Šumavě zahájena nová etapa dialogu mezi odborníky a místními obyvateli

VIMPERK, 19.6.2007 – Sídlo Národního parku Šumava ve Vimperku včera uspořádalo jednání se  zástupci obcí, mikroregionů a dalších institucí. Jednání mělo za cíl nastartovat novou etapu vzájemného dialogu. Budoucnost parku, ochrana životního prostředí a rozvoj obcí v tomto chráněném území byly hlavní náplní tříhodinového jednání. Důležitým výstupem tohoto významného setkání byla dohoda o vzniku pracovní skupiny, jejímž cílem je sladit zájmy všech zainteresovaných stran a zajistit dlouhodobě udržitelný rozvoj v našem největším národním parku na principech místní Agendy 21. Společnou diskusi zástupců NPŠ, obcí, krajů a neziskových organizací iniciovala Národní síť Zdravých měst a zástupci obou šumavských  mikroregionů.    

Jak rozvíjet území Národního parku Šumava v souladu s potřebami místních obyvatel a lokální ekonomikou je základní otázka pro dlouhodobou životaschopnost tohoto regionu. „Jednoduše řečeno, jde nám o sladění ochrany přírody a klasického regionálního rozvoje,“ řekl ředitel NP Šumava František Krejčí. Právě velká omezení, která jsou kladena na obce na území NP Šumava, byla často předmětem stížností místních starostů a podnikatelů. „Uvědomujeme si význam ochrany přírody a velmi si národního parku ceníme. Chceme ale, aby fakt, že se nacházíme v chráněném území, byl naší výhodou a přispěl k dalšímu rozvoji našich obcí v duchu kvality života a udržitelného rozvoje. Doposud tomu bylo spíše naopak a jen stěží jsme hledali společnou řeč,“ popsal svůj pohled na věc starosta obce Modrava Antonín Schubert. Právě odstartovaný vzájemný dialog by měl přispět k tomu, aby byl vytvořen společný plán rozvoje, který by respektoval potřeby národního parku, ale také místních obyvatel. „Chceme vytvořit určitou marketingovou značku, kterou bychom „prodávali“ nejen turistům, ale i potenciálním investorům. Rádi bychom podporovali malovýrobu, oživili místní řemesla a přirozeně využívali nádhernou přírodu jako lákadlo pro turisty,“ sdělil svoji představu Krejčí.

Další postup by měl být založen na širokém konsensu všech stran a měl by vzejít z pravidelných setkávání s místními obyvateli, obcemi, podnikateli, odborníky NP Šumava, neziskovými organizacemi a dalšími institucemi. „Veřejná projednávání na principu tzv. místní Agendy 21 [1] nám umožní získat názory obyvatel a porovnat je s představami odborníků. To je jediná cesta, jak zajistit, aby byl další rozvoj území NP skutečně udržitelný a přispíval ke kvalitě života a zdravému životnímu prostředí,“ popsal následující postup Petr Švec, ředitel Národní sítě Zdravých měst [2].

Cílem pracovní skupiny je rovněž připravit podklady pro konkrétní projekty, které pomohou získat finanční prostředky na nejrůznější aktivity. „Nebude to lehké, ale chtěli bychom se do konce roku domluvit na prioritách, pro které budeme hledat zdroje např. z evropských fondů. Plány bez financí zůstanou jen na papíře, a proto tady nejsme,“ uzavřel ředitel správy  NPŠ František Krejčí.

V nejbližších dnech bude oficiálně potvrzeno ustavení pracovní skupiny, která se opět sejde 17.7.2007. 

Kontakt pro další informace:

Antonín Tym (Národní síť Zdravých měst), tel. 606 755 374

Antonín Schubert (Mikroregion Šumava-západ), tel. 724 009 184 

Zdenka Lelková (Mikroregion Horní Vltava-Boubínsko), tel. 603 169 163

Radovan Holub (NP Šumava), tel. 731 530 291
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů