Pátek, 19. dubna 2024

Klaus uvede kontroverzní film

Klaus uvede kontroverzní film

 Praha/Do dalšího střetu s ochránci životního prostředí se dostal prezident Václav Klaus. Zítra uvede v kině Blaník projekci kontroverzního filmu Velký podvod s globálním oteplováním (The Great Warming Swindle) v rámci pořadu Centra pro ekonomiku a politiku.


Ekologové tvrdí, že snímek je založený na falšování údajů o klimatických jevech. Proti manipulaci se svými výroky se navíc ohradili i vědci, kteří ve filmu vystupují. Pořad natočil pro televizní Channel 4 režisér Martin Durkin. Britští novináři zjistili, že pochází z okruhu redakce dnes už zaniklého časopisu Living Marxism, měsíčníku bývalé britské Revoluční komunistické strany. Inspirace snímku v krajně levicové ideologii však prezidentovi nevadí. "Centrum pro ekonomiku a politiku nekádruje původ svých hostů," uvedl prezidentův mluvčí Petr Hájek.


Durkin se už v minulosti vyjádřil, že ekologická opatření likvidují rozvojové země a nevládní organizace slouží imperialismu. "To v podstatě spadá do toho, co říká pan prezident o environmentalistech, že jsou horší než komunisté," konstatoval český klimatolog Jan Pretel. "Velice si vážíme, že prezident vstupuje do debaty o globálním oteplování, ale překvapuje nás, že k tomu používá argumenty potrhlých britských komunistů," komentoval film ředitel ekologického hnutí Duha Vojtěch Kotecký.

(jan)

Prezident a klima

- letos v březnu zaslal prezident Václav Klaus argumenty americkému Kongresu, kde globální oteplování označil za mýtus a environmentalismus pak za "náboženství".

- v květnu český prezident vydal kontroverzní knihu "Modrá, nikoliv zelená planeta", v níž tvrdí, že ohrožena je svoboda, nikoliv klima.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů