Pátek, 19. dubna 2024

Děti Země si stěžují na R 55

Ekologové se obrátili na Evropskou komisi. Tvrdí, že ministerstvo životního prostředí špatně posoudilo dopad plánované silnice na ptačí oblast
Děti Země si stěžují na R 55

 Hodonínsko/ Ekologům se nelíbí posouzení projektu ministerstvem životního prostředí. Silnice má vést přes ptačí oblast. Ve čtvrtek se setkali s ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem při diskusi o ochraně přírody.


"Myslíme si, že ministerstvo životního prostředí neposoudilo dostatečně alternativní vedení silnice mimo ptačí oblast," uvedl Miroslav Patrik z organizace Děti Země. Územní plán Hodonínsko z roku 1998, na základě něhož je stavba projektovaná, je podle Patrika zastaralý a nezohledňuje evropské směrnice. Proto se ekologové obrátili na Evropskou komisi, aby situaci prověřila.
Podle Dětí země je potřeba navrhnout takové řešení, které by zachovalo ptačí oblast, nebo stanovit přijatelné kompenzace za škody způsobené výstavbou. Nesouhlasí ani s plánovaným tunelem, který má zakrýt část silnice. "Tunel sice ochrání ptáky před střetem s auty, ale zmenší jejich biotop," obává se Miroslav Patrik. Ekologové navrhují vedení silnice mimo ptačí oblast kolem Veselí nad Moravou.


Bzeneckou Doubravu vyhlásila letos Česká společnost ornitologická Významnou ptačí oblastí. "Každý rok vyhlašujeme lokalitu, která je nějakým způsobem zajímavá nebo ohrožená a tím na ni chceme upozornit," okomentoval smysl projektu Tomáš Birke z České společnosti ornitologické.
Na druhé straně vybudování silnice vítají starostové okolních obcí. "Silnice zrychlí dopravu mezi Hodonínem a Uherským Hradištěm. Lepší dostupnost města zvýší jeho atraktivitu pro podnikatele. Navíc ulehčí městu od kamionů," vyjmenoval výhody současné podoby projektu starosta Bzence Pavel Čejka.


Při setkání s Martinem Bursíkem debatovali ekologové o řešení střetů mezi výstavbou a chráněnými oblastmi. Také zdůraznili potřebu vyhlášení dalších ptačích oblastí.

MAREK VESELKA

Zdroj: Břeclavský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů