Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hnutí DUHA podporuje zálohované lahve a plechovky

Hnutí DUHA podporuje zálohované lahve a plechovky

Hnutí DUHA podporuje zavedení povinných záloh na obaly od nápojů, protože sníží plýtvání přírodními zdroji i množství odpadních plastových lahví na ulicích, v parcích a kolem cest.

Podle ekologické organizace by zákon měl stanovit povinnost výrobců, aby se postarali o obaly od svého zboží. Prozatím recyklace PET obalů činí pouze 49 %. Starost o zbytek – včetně finančních nákladů – zůstává na obcích a domácnostech.

Každý den na českých skládkách či ve spalovnách, v kamnech nebo pohozených končí 1,5 milionu plastových lahví.

Podobný zákon s úspěchem platí v Německu a dalších evropských zemích včetně kompletní Skandinávie nebo Chorvatska a Estonska.

Hnutí DUHA zároveň kritizovalo potravinářské společnosti, že – ve snaze vyhnout se odpovědnosti za své odpady – dramaticky přehánějí náklady na zálohování lahví a plechovek. Ve skutečnosti ve světě zvyšují ceny o pouhé jedno promile až dvě procenta.

Dnes debatované plány nejsou žádnou novinkou. Zavedení nových opatření na podporu vratných lahví vláda schválila v červnu 2003.

Ivo Kropáček z Hnutí DUHA řekl:

„Samozřejmě, že se výrobci zálohám brání, seč mohou. Zatím totiž mohou starost o své odpady úspěšně přehazovat na zákazníky a obce. Zálohování by zajistilo, že se o recyklaci a finanční náklady postarají oni. Nejenže se zvýší využití odpadních surovin, ale na ulicích, v parcích a příkopech ubude pohozených plastových lahví.“

Kontakt:             Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí  DUHA, telefon 604 207 302, email ivo.kropacek@hnutiduha.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů