Úterý, 23. dubna 2024

Na Vysočině rostou stromy přímo ze silnice

Na Vysočině rostou stromy přímo ze silnice
Jako kuriózní turistická atrakce by to nebylo špatné: silnici, kde přímo z asfaltu trčí vzrostlé stromy, zřejmě jinde než v malé obci Růžená na Vysočině nemají.

Problém je však v tom, že to není atrakce ani vtip, ale silnice, po které běžně jezdí auta.

Jak se to stalo? Stavbaři při práci na opravě silnice vedoucí z Třeště zalili stromy asfaltem, a ty tak nyní vyčnívají z vozovky místy až metr a půl od krajnice. Na nebezpečné místo už upozornila Česká televize.

Za výsledným "dílem", které má oprávněné ambice stát se jedním z nejnebezpečnějších míst v zemi, stojí spor obce a České inspekce životního prostředí. Obec chtěla stromy při opravě silnice vykácet, protože vadily bezpečnosti provozu. Proti tomu však zasáhla inspekce, která kácení zakázala. Stromy tedy zůstaly, ale silničáři kolem nich položili asfalt.

Starosta Růžené František Trojan tvrdí, že lípy měly být správně pokáceny. "Vykácení doporučil i dopravní inspektorát kvůli bezpečnosti. Stromy, které omezují bezpečnost silnice, se musí odstranit," říká.

Inspekce je jiného názoru. Poté, co ji anonym upozornil na chystané kácení, její pracovníci minulý týden kácení zakázali. "Rozhodnutí pokácet stromy odporuje zásadám ochrany přírody. Stromy jsou zdravé. Úřad v Růžené, který kácení povolil, vůbec nevzal v potaz jejich biologický a funkční ráz," namítá mluvčí Inspekce Ivana Awadová. Inspektoři zahájí správní řízení, na jehož konci může být až milionová pokuta.

Podle starosty zákaz kácení zavání sabotáží. "Ta silnice je absolutně nepřizpůsobená dnešnímu provozu," říká.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů