Čtvrtek, 28. března 2024

Chytrá nápojová logistika

Chytrá nápojová logistika
Díky projektům, které lépe naplánovaly umístění distribučních center a míst výroby, uspořila loni největší pivovarnická společnost v ČR třetinu dříve najetých kilometrů. Emise CO2 se přitom podařilo snížit o dalších 8200 t, tedy přibližně o množství, které vygeneruje roční spotřeba fosilních paliv ve městě s 5000 obyvatel. Ukázala to analýza z počátku letošního roku. "Naše pivo pochází z přírody. Proto jsme se na její ochranu v posledních letech soustředili. Navíc nám šetrný přístup k životnímu prostředí přináší i reálné úspory," říká Vladimír Jurina, tiskový mluvčí Plzeňského Prazdroje.

Nové lahve šetří naftu - Letos v dubnu dokončil podnik výměnu používaných lahví u svých hlavních pivních značek. Velkopopovický Kozel, Gambrinus, Radegast a Radegast Birell jsou nově stáčeny do tzv. Gold lahví, které jsou o pětinu lehčí než lahve původní. U celé palety naložené přepravkami s plnými lahvemi piva to znamená o 6 % nižší hmotnost a 2,5% úsporu pohonných hmot.

Tankové pivo o 34 % lehčí - Z hlediska přepravy i obalů je nejekologičtější tankové pivo. Přeprava tankového piva nevyžaduje žádné další obaly kromě cisterny, která je součástí vozu. Znamená to, že se ušetří veškeré sklo, plasty a palety, které jsou potřeba pro ostatní formy obalů. Jeden hektolitr tankového piva je o 34 % lehčí než stejné množství sudového piva.

Chytrá distribuce - Ročně vyrobí Plzeňský Prazdroj skoro 9 mil. hektolitrů piva, které se pak v lahvích, plechovkách, sudech nebo cisternách dopravuje ke spotřebitelům. Distribuce z pivovaru až do obchodu nebo do restaurace je dosti složitá, dvoustupňová operace. "Optimalizací míst výroby, distribuční sítě a zefektivňováním distribučních procesů jsme snížili počet dříve najetých kilometrů o 31 %, čímž jsme uspořili skoro 3,5 mil. litrů nafty," říká Michal Pumprla, manažer logistiky Plzeňského Prazdroje.

Méně vozidel šetří silnice - Protože dopravu produktů Prazdroji zajišťuje externí dopravce, má ve smlouvě jasně dané podmínky týkající se životního prostředí, které musí bezpodmínečně dodržet. Samozřejmá je aktuální norma Euro 4. Nejčastěji jsou používány čtyři typy vozidel (podle nosnosti): 1,5 - 3 - 6 - 10 tun. "Efektivní využívání vozidel přineslo v posledních letech úsporu 30 % z původního počtu automobilů potřebných pro distribuci," upřesňuje Michal Pumprla.

Společně s péčí o vodní zdroje, čištěním průmyslových vod, recyklací a minimalizací emisí CO2 i ostatních emisí jsou úspory energie a zefektivnění dopravy v Plzeňském Prazdroji součástí strategie udržitelného rozvoje.

Plzeňský Prazdroj, a. s., je s celkovým prodejem 10,7 mil. hl v loňském roce a s vývozem do více než 50 zemí celého světa, předním výrobcem piva v Česku a největším exportér českého piva. Vyrábí pivo v Plzeňském pivovaru, Pivovaru Radegast a Pivovaru Velké Popovice. Je členem skupiny SABMiller plc, druhého největšího výrobce piva na světě, s pivovarnickými aktivitami či distribucí ve více než 60 zemích světa napříč 5 kontinenty. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.
Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů