Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Mladá fotografka Alžběta Jungrová (1978) se nedávno vrátila z cesty po Vietnamu a Kambodži, kde fotila děti nakažené virem HIV, lidi žijící na skládce Stung Ming Chai u Phnompenhu nebo děti postižené následky chemické války. Výstava jejích snímků pod názvem Indochine bude k vidění v Nostress Café Gallery na Starém Městě v Praze.
Dušní 10, tel.: 222 317 007

Výstava Zmizelé Chebsko v Muzeu Cheb přináší ne příliš známý pohled na vývoj tohoto kraje ve 20. století. Věnuje se historii 34 obcí a osad bývalého okresu, které byly nejen zrušeny úředně, ale zároveň i fyzicky zmizely z mapy. Z původních 61 obcí jich bylo do roku 1980 zrušeno plných 50. Chebsko přišlo nejen o původní, ve velké míře zemědělské osídlení, ale i o velké množství architektonického dědictví. Klasické roubenky dnes zbyly jen v několika obcích. Zajít můžete do 7. října.
Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad 4, tel.: 354 400 620, www.muzeumcheb.cz

Víly, skřítky a loupežníky z pověstí Českého ráje představí výstava v Muzeu Českého ráje v Turnově. Postavičky z lipového dřeva vytvořila řezbářka Jarmila Haldová podle návrhů akademické malířky Barbory Kyškové. Uvidíte například vílu Jizerýnu, loupežníky, krále Granáta, skřítky Titíka a Jaspíska, Černého rytíře či hada ze Sobotky. Expozici, která se během léta představí na dalších místech Českého ráje, doplní výtvarné práce českých a polských dětí na stejné téma.
Skálova 71, tel.: 481 322 106, www.muzeum-turnov.cz

Ve Frenštátě pod Radhoštěm obnovili pět let zavřené muzeum. Představuje historii celého regionu, počátky organizované turistiky v Beskydech nebo místní fenomén vystěhovalectví. Zároveň nabízí několik originálních exponátů, například lyže frenštátského rodáka Jiřího Rašky, se kterými v roce 1968 získal zlatou medaili na ZOH v Grenoblu. Raritou je také soubor 32 střeleckých terčů. Otevřeno je denně kromě pondělí, vstupné 50 korun, děti 30 Kč.
Horní 220, tel.: 556 835 936, www.muzeum.novy-jicin.cz

Nápoje by kvůli zavedení systému záloh na plastové lahve, o kterém uvažuje ministerstvo životního prostředí, mohly podražit až o téměř 7 %. Vyplývá to ze studie Institutu pro strukturální politiku IREAS, kterou si MŽP loni nechalo zpracovat. Ministr životního prostředí Martin Bursík ale tvrdí, že zavedení záloh nápoje nezdraží. S plány MŽP nesouhlasí obchodníci i výrobci nápojů, kteří se obávají mnohamiliardových investic.
Novelu zákona o obalech, která vratné PET lahve bude obsahovat, chce ministerstvo předložit vládě do konce letošního roku, přičemž předběžně počítá se zálohou tři až pět korun. Systém vratných plastových lahví by v Česku mohl podle odborníků z MŽP začít fungovat nejdříve na konci roku 2008. MŽP si od něj slibuje, že mnohem méně PET lahví skončí na skládkách či v kamnech.

Celosvětový kongres podpoří využívání železniční dopravy - Česká republika se na konci září stane centrem světové železniční dopravy. O ekologii, bezpečnosti a ekonomické výhodnosti kolejové dopravy budou diskutovat stovky přihlášených odborníků. Země pyšnící se společně s Německem a Belgií nejhustší železniční sítí na světě bude jako první ze zemí bývalého východního bloku hostitelem akce 15. International Wheelset Congress. Sympozium konané v intervalu tří let uspořádá v Praze bohumínská společnost Bonatrans Group, největší výrobce železničních kol a dvojkolí v Evropě, člen finanční skupiny KKCG.

Úspora surovin hnací silou - V mnoha oblastech výroby jsou lehké konstrukce "horkým" tématem. Vzhledem k čilým debatám o ochraně klimatu získává toto téma ještě více na aktualitě. Stoupající nutnost snižování hmotnosti a úspory surovin a energie žene vývoj. Zákazníci z automobilového a leteckého průmyslu chtějí stálé snižování hmotnosti, ale i integraci stále většího počtu funkcí v jednotlivých dílech. Proto jsou lehké konstrukce společným úkolem konstrukční, materiálové a výrobní techniky. Kudy se ubírají cesty jak uživatelů, tak výrobní techniky, na to dá 18. září odpověď mezinárodní technické sympozium na veletrhu EMO Hannover 2007. Ten se koná 17. až 22. září. Je největším a celosvětovým setkáním výrobní techniky. Zatím se přihlásilo 1875 vystavovatelů z 39 zemí. Minulý veletrh EMO Hannover 2005 navštívilo přes 160 tis. odborných návštěvníků z více než 80 zemí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů