Sobota, 20. dubna 2024

Inspektoři: Betonárka životní prostředí neničí

Pelhřimovskému jižnímu předměstí zatápějí zejména nezbední zahrádkáři, kteří založili černou skládku.
Inspektoři: Betonárka životní prostředí neničí

 Pelhřimov/Větší zlo pro životní prostředí než pelhřimovská betonárka znamená černá skládka u Kulíkova rybníka. Shodli se na tom inspektoři, kteří prošetřovali několik stížností od Josefa Zadražila.
Ten poukazoval na časté prohřešky odloučeného pracoviště betonářské firmy TBG Čechy a Morava proti zásadám ochrany životního prostředí. "Auta rozlévala po silnici beton, což po mých urgencích ustalo. Z areálu firmy se ale pořád příšerně práší, ani s odpady si tam nikdo příliš neláme hlavu," uvedl muž, který bydlí přímo ve Skrýšovské ulici.


Představitel pelhřimovského závodu nadnárodního koncernu TBG se proti jeho výtkám ostře ohradil. "Nařčení se nezakládá na pravdě.


Náš závod podstupuje časté kontroly, pokaždé jsme vyhověli předpisům. O lecčems vypovídá i držitelství licence ISO. Dnes si ostatně těžko která firma dovolí podobné předpisy obcházet. Doba je z tohoto pohledu hodně přísná," podotkl Jiří Maryška.


Vyjádření betonářů nepřímo potvrdil i vedoucí odboru životního prostředí pelhřimovské radnice Josef Slavětínský. "Na základě žádosti Josefa Zadražila jsme prováděli místní šetření hned několikrát, poprvé zkraje roku. Byli tu i komisaři z krajského úřadu i zástupci generálního ředitelství inspekce životního prostředí. Ti označili většinu stížností za neoprávněnou," konstatoval Slavětínský.
Pracovníci České inspekce životního prostředí upozornili na jediný poznatek ze Skrýšovské ulice. "V místě jsme zjistili poškození dřevin při provádění terénních úprav, za což firma dostane pokutu. Pokud se ale týká připomínkovaného nakládání s odpady a ochrany vod, vše odpovídá normám," sdělil Vítězslav Novák z havlíčkobrodského oblastního pracoviště.


Slavětínský upozornil na skutečný nešvar, který tíží jižní cíp města. Je jím černá skládka, která vzrůstá poblíž Kulíkova rybníka. "Zrovna koncem minulého týdne jsme se tam byli podívat. Žádný nebezpečný materiál tam neleží, vesměs se jedná o zahrádkářský odpad. Ani ten tam ale nemá co dělat," pronesl vedoucí odboru životního prostředí a ihned nastínil řešení.


Nevzhledné rumiště se dočká rozdělení na část patřící městu a soukromý pozemek. "Naši výměru necháme uvést do náležitého stavu a zbavíme ji vysokého porostu. Zbytek si oplotí soukromý vlastník," uzavřel Josef Slavětínský.

MICHAL VÍTŮ

Zdroj: Jindřichohradecký deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů