Sobota, 20. dubna 2024

Česká republika bude moci bránit dovozům odpadů ze zahraničí

Česká republika bude moci bránit dovozům odpadů ze zahraničí

Po dlouhém a obtížném jednání se českým zástupcům vedeným Martinem Bursíkem podařilo na jednání Rady ministrů životního prostředí v Lucemburku prosadit změnu návrhu evropské směrnice o odpadech. Rada schválila text, který umožňuje členským zemím zakázat dovoz odpadů, pokud je v rozporu s národním plánem odpadového hospodářství.  Česká republika tak i po schválení směrnice bude moci bránit dovozu odpadů, jejichž spalování by zvyšovalo zátěž životního prostředí a snižovalo kvalitu života občanů.   

 

„Dohody se nám podařilo dosáhnout až při jednání s ministry během pracovního oběda. Do té doby se zdálo, že mnohahodinové obtížné vyjednávání skončí neúspěšně. Vyhráli jsme bitvu, která vypadala jako předem prohraná. O to větší mám z výsledku radost.“, řekl po jednání ministr Bursík.

 

Evropská legislativa dosud umožňovala členským státům zakazovat dovoz odpadů ke skládkování a spalování. Evropská komise se v návrhu nové evropské směrnice  snažila o maximální uvolnění mezinárodních transportů odpadů do spaloven. Text, který byl dnes schválen Radou ministrů, zákaz na národní úrovni umožňuje, pouze jej podmiňuje souladem s národními plány nakládání s odpady. 

 

Platný Plán odpadového hospodářství ČR (POH ČR), který určuje priority nakládání s odpady u nás, s dovozy odpadů do spaloven nepočítá. V návaznosti na přijetí evropské směrnice o odpadech se plánuje jeho aktualizace. „Nesouhlas s dovozy odpadů do českých spaloven má u nás silnou veřejnou i politickou podporu. Při aktualizaci POH ČR se o  tuto podporu opřeme a dovoz odpadů do spaloven neumožníme.“, potvrzuje předpokládané využití nabízeného nástroje ministr Bursík.    

 

Česká republika se dále připojila k Irské deklaraci, podle níž je spalování odpadu jeho odstraňováním.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů