Čtvrtek, 28. března 2024

ČEZ žaluje hornorakouskou vládu kvůli Temelínu

ČEZ žaluje hornorakouskou vládu kvůli Temelínu
Energetické společnosti ČEZ došla trpělivost s rakouskými protesty proti Jaderné elektrárně Temelín. A obrátila se kvůli tomu na soud.

ČEZ zažaloval spolkovou zemi Horní Rakousy na okresním soudu v Českých Budějovicích, o žalobě už včera informovaly Lidové noviny. "Chceme, aby Horním Rakousům soud zakázal podnikat další kroky proti Temelínu. Dále navrhujeme, aby jim soud nařídil zastavit žaloby, jež proti Temelínu v Rakousku vedou," vysvětluje mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták.

ČEZ má na mysli především zastavení žaloby, kterou na něj Horní Rakousy podaly kvůli údajnému neplnění bezpečnostních předpisů v Temelíně už v roce 2001 u soudu v Linci. Tento případ se však dosud nezačal projednávat. Linecký soud se totiž nejprve obrátil na Evropský soudní dvůr ve Štrasburku s žádostí o posouzení, zda je oprávněn se kauzou vůbec zabývat. Štrasburk o žádosti rozhodl loni, ČEZ i Rakušané ale verdikt chápou přesně opačně.

Tento týden oznámil hornorakouský zemský rada pro životní prostředí Rudi Anschober, že soudní řízení proti ČEZ v Linci může pokračovat. "Evropský soudní dvůr vydal rozhodnutí, které příslušnost lineckého soudu v případě žaloby kvůli Temelínu potvrzuje," vysvětluje Radko Pavlovec, zmocněnec hornorakouské vlády pro otázky Temelína. A pro změnu dodává, že českobudějovický soud není oprávněn jednat o žalobě na Horní Rakousy.

"Evropský soudní dvůr ale naopak rozhodl, že rakouské soudy nemohou projednávat žalobu na zařízení, které je postaveno a provozováno v sousedním státě," tvrdí temelínský mluvčí Sviták.

Letitý právní propletenec by se mohl začít konečně vyjasňovat během nadcházejících prázdnin. Jak tvrdí zemský rada Anschober, linecký soud by měl kauzu Temelín začít projednávat už za několik týdnů.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů