Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nové knihy - Hlubinami, napříč časem i prostorem

Zprávy z hlubin se snaží shrnout vše podstatné, co o oceánech a mořích víme..
Nové knihy - Hlubinami, napříč časem i prostorem
Sliby nad bůhvíkolikátou skleničkou v nočním baru bývají fanfarónské. V takových chvílích je všechno snadné. Německý spisovatel Frank Schätzing ale slib daný ve čtyři hodiny ráno v berlínském hotelu Radisson splnil. V obsáhlém textu se pokusil objasnit, co z jeho prozaického bestselleru Vzpoura oceánů, označovaného za ekologický thriller, je skutečnost a co fikce. Využil bohatých podkladů shromážděných pro psaní románu a vytvořil faktografickou knihou, která dozajista profituje z úspěchu své prapříčiny, ale stejně dobře by se bez ní i obešla.

Zprávy z hlubin se snaží shrnout vše podstatné, co o oceánech a mořích víme - jak a proč vznikly, jakou mají roli v životě planety, kdo v nich žil kdysi a kdo v nich žije dnes, zda existují i na jiných planetách. Činí tak s vědomím, že lidské poznání je velmi omezené: stihli jsme zatím prozkoumat jen zlomek vodní masy Země. V tomto směru je podtitul českého vydání - Odhalená tajemství moří - poněkud nadnesený.

Schätzingova kniha je srovnatelná s jinými velkými projekty popularizujícími dosažené lidské vědění v dané oblasti - vzpomeňme například Modrou planetu, která vznikla v přírodovědné redakci BBC a kterou známe nejen z knižní podoby, ale i z televizního seriálu. Jsou tu ale i rozdíly, nikoli nepodstatné.

Frank Schätzing stvořil svoji knihu v intenzivní spolupráci s vědci, badateli a odbornými publicisty z rozličných oborů - může tedy nahlížet téma z mnoha stran. Zůstává přitom ale především spisovatelem. Striktní a přesně měřitelné vědecké poznání zprostředkovává jazykem a stylem, jaké by si žádný odborník neodvážil použít. Netlumočí jen fakta a poznatky, ale vypráví příběh, "děsně napínavý příběh plný zvratů a překvapení", thriller. Nebojí se vtipu, nadsázky, podobenství, spekulace. Stačí jen ocitovat názvy některých kapitol: Evoluce má kabelku, Buňka dělá kariéru, Zácpa u mysu Dobré naděje, Týpci s velkou tlamou. Takový postup jistě není bez rizika zjednodušení a mnohý specialista nad ním jistě ohne nos, ale laického čtenáře přitáhne k tématu víc než lecjaká odborná příručka.

Způsob, jakým Schätzing oslovuje publikum, ale není jen pouhou literární exhibicí. Skrývá v sobě hlubokou logiku: "Všechny naše vědomosti o podobě a chování dávno zmizelých živočišných druhů, o přírodních událostech a propletenci kauzalit v přírodě, o naší roli a o budoucnosti našeho druhu, to vše žije, dýchá a vyvíjí se. Svléká se z kůže, roste, prochází stadii proměn a získává obrysy. Každý je zván sledovat tento proces - a spoluvytvářet ho. Svou zvědavostí, svou otevřeností, svými nápady."

Ano, pozvánka Zpráv z hlubin platí opravdu pro všechny. Ostatně, od autora, který sepsal působivý thriller o kruté revoltě přírody proti bezohlednému člověku, nelze nic jiného čekat. Zprávy z hlubin ale nevěstí nevyhnutelnou katastrofu, před níž varovala Vzpoura oceánů. Reálná budoucnost zatím zůstává utajena. A autor dodává: "Na neznámu je krásné, že v sobě neskrývá pouze nebezpečí, nýbrž i řešení. Až dodnes každý, kdo doopravdy hledal, také našel."


Frank Schätzing: Zprávy z hlubin. Odhalená tajemství oceánů. Z němčiny přeložil Vítězslav Čížek. Knižní klub, Praha 2007.

AUTOR: Ivan Matějka
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů