Čtvrtek, 28. března 2024

Otepluje-li se Země, vadí to? ptá se prezident

Otepluje-li se Země, vadí to? ptá se prezident
S bývalým americkým viceprezidentem Alem Gorem vedu nesmiřitelný souboj již od roku 1992. Lidé jako on, kteří se domnívají, že globální oteplování způsobuje člověk, se smrtelným způsobem mýlí. Tak zahájil prezident Václav Klaus diskusi s vybranými řediteli velkých českých firem na karlovarském fóru Hospodářských novin věnovaném globálnímu oteplování.

Salonek karlovarského hotelu Carlsbad Plaza je zaplněn do posledního místa, v recepci se dožadují vstupu na přednášku prezidentovi obdivovatelé. "My jsme přijeli z Prahy jen kvůli tomu, abychom si poslechli přednášku pana prezidenta Klause," přesvědčují ochranku. Klausova slova jsou však v tuto chvíli určena především pro kapitány českého průmyslu. Ti se, stejně jako Klaus, většinou domnívají, že oteplování je novým náboženstvím levicově zaměřených lidí hledajících nového nepřítele. "Řada informací o klimatu je precizních, čistých a naprosto jasných. Je potřeba, abychom o nich trochu svobodně diskutovali. Abychom neměli apriorní soudy, aby se globální oteplování nestalo novým náboženstvím, které zarazí jakoukoli lidskou civilizaci, jakýkoli lidský vývoj," uvedl Klaus.

Jak však vyplývá z diskuse, pohnutky prezidenta a průmyslníků k odsuzování ekologických aktivistů jsou diametrálně odlišné. Zatímco Klaus vášnivě kreslí na tabuli grafy a energicky bojuje pomocí čísel a statistik proti zásahům do lidské svobody, průmyslníci chrání své firmy. Tažení proti globálnímu oteplování a snižování emisí oxidu uhličitého je stojí miliardy korun.

Čtyři axiomy

Americký viceprezident Al Gore se snaží prostřednictvím svého filmu, za který dostal Oscara, či přednášek jako před týdnem na festivalu reklamy v Cannes, přesvědčit politiky i ekonomy, že největší hrozbou lidstva jsou emise skleníkových plynů.

Klaus si pro souboj s Gorem vybral rovněž festival. Po zhlédnutí dokumentu, ve kterém renomovaní světoví vědci shodně tvrdí, že k žádnému globálnímu oteplování nedochází, stanovil pravidla diskuse. "Abychom byli schopni strukturovat tento problém, a tím i naši diskusi, prosím, abychom přijali elementární rozdělení na čtyři základní otázky," velí. Vzhledem k tomu, že je přesvědčen o neexistenci oteplování, není z otázek úniku. Ptá se:

"1. Dochází skutečně ke globálnímu oteplování? 2. Dochází-li k němu, může za to člověk? 3. Kdyby obojí byla pravda, vadí to? 4. Kdyby to vadilo, dá se s tím něco dělat?"

Někteří průmyslníci jsou však smířlivější než prezident. Například člen představenstva Škody Auto Martin Jahn zvolil pragmatičtější argumentaci.

"Žádná automobilka si nedovolí s fenoménem nazývaným globální oteplování bojovat tak, že by ho zpochybnila. Dnes si nikdo nedovolí říct, že globální oteplování je hloupost a že emise oxidu uhličitého snižovat nebude. Nemůžeme si dovolit jít proti tomu, tak si z toho musíme vzít to lepší. Takže nás to nutí hledat nové zdroje, nové technologie," uvedl Jahn.

Spolumajitel Mostecké uhelné společnosti Petr Pudil však zvolil ostřejší tón. Regulace emisí se jej jako vlastníka dolů týká stejně jako mladoboleslavské automobilky.

Evropské limity

"Blížíme se do období, kdy skončí platnost Kjótského protokolu. V našem průmyslu vidíme tendence Evropské unie získat nové regulativní pravomoci, které by mohly vést až k tomu, že vznikne centrální evropský balík povolenek na oxid uhličitý, a nějaká moudrá hlava v Bruselu bude rozhodovat, kolik kdo může do ovzduší vypustit," uvedl Pudil.

K diskusi o pravomocích Evropské komise však prezidenta nevyprovokoval. "Evropské unii bych nesvěřoval vůbec nic, žádnou pravomoc, takže na toto se mě neptejte," dodal Klaus.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů