Čtvrtek, 28. března 2024

SOUTĚŽ ČESKÁ BIOPOTRAVINA ROKU VYHLÁŠENA

SOUTĚŽ ČESKÁ BIOPOTRAVINA ROKU VYHLÁŠENA

S cílem podpořit vynikající kvalitu v celém dodavatelském řetězci oboru biopotravin a dále zviditelnit ty nejkvalitnější biopotraviny na českém trhu byl dnes vyhlášen již 6. ročník soutěže Česká biopotravina roku 2007.  Soutěž letos poprvé společně s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců vyhlašuje Potravinářská komora České republiky.
„Spotřeba biopotravin v České republice rychle roste, ale stále většina z nich pochází z dovozu. Soutěž by měla napomoci zvýšit povědomí o kvalitách a výhodách biopotravin a mezi spotřebiteli zvýšit popularitu biopotravin českého původu“, zdůraznil Miroslav Koberna, ředitel Potravinářské komory ČR.
Vyhlašovatelem soutěže se od letošního roku stala Potravinářská komora ČR a převzala tak štafetu po Nadaci Partnerství, která soutěž vyhlašovala a podporovala v minulých pěti letech. „Zájem Potravinářské komory zhostit se úlohy vyhlašovatele soutěže nás velice těší, rozhodně to napomůže dalšímu zviditelnění oboru biopotravin mezi českými potravináři a zvýšení prestiže soutěže“, řekl Tomáš Růžička, projektový manažer Nadace Partnerství. „V Potravinářské komoře získal Svaz PRO-BIO velmi silného partnera, bude se nám nyní dařit snadněji oslovovat české potravinářské firmy“, dodává Zdeněk Perlinger, předseda svazu PRO-BIO.
Soutěž a s ní spojená oslava nejvyšší kvality, kterou biopotraviny přináší, je šancí pro výrobce biopotravin vyzdvihnout hodnoty a důležitost biopotravin v rozvoji českého potravinářského oboru. Přihlásit nový bio výrobek do soutěže je prestižní záležitostí pro všechny české výrobce biopotravin. Účast v soutěži jim nabízí jedinečnou marketingovou příležitost, jak své výrobky zviditelnit. „Titul Česká biopotravina roku 2006 určitě pomohl našemu Bio kysanému nápoji k velkému úspěchu na trhu“, zdůraznila Jana Novotná, ředitelka Mlékárny Valašské Meziříčí, loňského vítěze soutěže.
Novým partnerem soutěže se stává společnost Veletrhy Brno, která se rozhodla soutěž dlouhodobě podporovat a pravidelně ji zařazovat do doprovodného programu veletrhů SALIMA a G H. „Biopotraviny jsou trendem, který nelze nadále opomíjet. Proto budou biopotraviny hlavním tématem dalšího ročníku mezinárodního potravinářského veletrhu SALIMA 2008 a proto také chceme soutěž dlouhodobě podporovat“, zdůrazňuje Věra Menšíková, vedoucí manažerka veletrhu.
Mediálním partnerem soutěže je i letos časopis Moderní obchod z Českého a slovenského odborného nakladatelství.
Odborná porota se tentokrát sejde až v únoru roku 2008. Výrobci biopotravin tak budou moci využít celý zbytek roku 2007 na nominaci svých letošních novinek, uzávěrka přihlášek je 30.listopadu 2007. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne v rámci veletrhu SALIMA v březnu 2008.
Porota hodnotí přihlášené výrobky podle kritérií, odrážející nejen chuť, způsob zpracování a výroby a použité suroviny, ale také celkový koncept výrobku, od výhod pro zákazníky, obal, přes celkový vzhled až po použitý marketingový mix. Kritéria také slouží k informování, inspiraci a jako měřítko pro začínající i stávající výrobce biopotravin.
Zájemci o nominaci do soutěže najdou veškeré informace na www.biopotravinaroku.cz, kde je možno zjistit vše o soutěži, pravidlech, stáhnout nominační formulář a přihlásit se do soutěže.
Seznam nominovaných biopotravin do odborné soutěže se stane základem pro spotřebitelskou soutěž o „Nejoblíbenější českou biopotravinu“, kterou již třetím rokem vyhlašuje PRO-BIO Liga ochrany spotřebitelů.

Titul „Česká biopotravina roku 2006“ získala za BIO kysaný nápoj Mlékárna Valašské Meziříčí.  

Další informace poskytnou:

·         Vyhlašovatel soutěže: Potravinářská komora ČR, Mgr. Zbyněk Boublík tel.: 296 411 193, boublik@foodnet.cz

·         Spoluvyhlašovatel a odborná záštita: PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců, Ing. Petr Trávníček, tel.: 583 216 609, pro-bio@pro-bio.cz, www.pro-bio.cz

·         Partner: Veletrhy Brno, a.s., Hana Vildomcová, tel.: 541 152 894,  hvildomcova@bvv.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů