Úterý, 23. dubna 2024

Švédi vyrábajú ekologické palivo z pašovaného alkoholu

Švédi vyrábajú ekologické palivo z pašovaného alkoholu
Pašeráci dovážajúci do Švédska ilegálny alkohol nevedome prispievajú na chod verejnej dopravy a pomáhajú tak znižovať škodlivé emisie.

Takmer 700.000 litrov pašovaného alkoholu, ktorý zadržali colníci počas minulého roku, sa použil na výrobu alternatívneho paliva pre autobusy, kamióny a vlaky.

"Zvykli sme to všetko vylievať, ale kvôli čoraz väčšiemu množstvu sme boli nútení nájsť nejaké iné riešenie," uviedol dnes hovorca colného úradu.

Pivo, víno a tvrdý alkohol sa v meste neďaleko Štokholmu varením spracováva na bioplyn. Ten sa vo Švédsku používa v autobusoch, kamiónoch a jednom vlaku. Z jedného litra alkoholu možno vyrobiť pol litra bioplynu, čo je veľmi výhodný obchod, najmä, ak je materiál zadarmo, dodal hovorca.

Projekt taktiež pomáha aj snahe Švédska znížiť jeho závislosť na tuhých palivách, ktoré sa výraznou mierou podieľajú na globálnom otepľovaní. Krajina je známa tým, že vo veľkej miere využíva alternatívne zdroje energie. Len v Štokholme jazdí štvrtina autobusov na etanol alebo bioplyn.
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů