Pátek, 19. dubna 2024

Tachov se stane Městem stromů

Tachov se stane Městem stromů

V uplynulých dnech vybrala porota složená z odborníků a známých osobností vítěze druhého ročníku soutěže Město stromů, kterou vyhlašuje Nadace Partnerství ve spolupráci s městem Strakonice. Tachov získá kromě putovního žezla i šek v hodnotě 50 tisíc korun určený na realizaci osvětové kampaně. Generálním partnerem programu Strom života je společnost Skanska, která na něj v letošním roce věnuje 6,1 milionů korun.

V Tachově, který v říjnu letošního roku vystřídá v držení titulu Město stromů Kroměříž, se bude po dobu jednoho roku konat osvětová kampaň zaměřená na ochranu zeleně a význam stromů pro životní prostředí. „Jedná se o celoroční ekologicko-osvětovou kampaň, jejímž cílem je podnítit zájem veřejnosti všech věkových skupin o ochranu životního prostředí a prohloubit pozitivní vztah k přírodě, symbolizované v této kampani stromy,“ říká zastupitelka Tachova Ilona Gonová. „Od října roku 2007 do října roku následujícího budou mít obyvatelé města možnost zúčastnit se celé řady akcí, od besed s ekologickou tematikou přes výstavy a fotosoutěže až po samotné výsadby stromků,“ dodává Gonová.

„Plány z Tachova v sobě zahrnují nejen stromy v městských ulicích, ale nezapomínají ani na stromy v krajině a lesích. Zcela unikátní je potom projekt zachování starých a krajových ovocných odrůd v genovém sadu, který byl na pozemcích města založen v roce 2006,“ uvádí důvody, proč zvítězil právě Tachov, Mirka Drobílková z Nadace Partnerství.

Soutěž Město stromů vyhlašuje Nadace Partnerství s městem Strakonice teprve druhým rokem. I za tuto krátkou dobu však zaznamenala příznivé ohlasy na zlepšení kvality života ve městě, vztahy v místní komunitě nebo zvýšení atraktivity města pro návštěvníky a turisty. Město stromů navíc může být vhodným doplňkem aktivit připravovaných v rámci Národní sítě zdravých měst.

 

kontakt:             Mirka Drobílková, Nadace Partnerství

                        tel.: 515 903 125, e-mail: mirka.drobilkova@nap.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů