Středa, 24. dubna 2024

Místo pro radar: na dohled obce Míšov

Místo pro radar: na dohled obce Míšov
Lidé ve středočeských Brdech už vědí, komu za humny vyroste americký radar. Bezpečnostní rada státu včera rozhodla: pokud se s Američany dohodneme, radar bude dva kilometry od obce Míšov.

"Jsme přesvědčeni, že je to nejvhodnější lokalita. Z vojenského, bezpečnostního, technického a ekologického hlediska vyhovuje nejvíce," říká vládní koordinátor pro otázky radaru Tomáš Klvaňa.

Všechna další americká měření či přípravné práce budou nyní pokračovat výhradně nedaleko Míšova, obce se sotva stovkou stálých obyvatel na okraji vojenského prostoru.

Inspirace Paroubkem

"Nakonec jsme respektovali správné rozhodnutí Paroubkovy vlády, kdy se nabízely tři újezdy. A tou lokalitou v Brdech byla právě kóta 718," připomněl premiér Mirek Topolánek to, že první americké sondáže probíhaly už za vlády ČSSD.

Z toho, že volba padla nakonec na ně, lidé v Míšově nadšeni nejsou. "Lidé dali v místních anketách a referendech jasně najevo, že si radar v Brdech vůbec nepřejí," říká starosta Míšova Pavel Hrubý. Sám radar také odmítá. Setkání s vládou i s odborníky, kteří měli lidem vysvětlit rizika a fungování radaru, podle něj moc nepomohla. "Pořád jsou ty informace ve dvou rovinách. Nejprve se objeví poplašné zprávy a až pak se je někdo pokouší vyvrátit. Lidé ale radar prostě nechtějí," opakuje Hrubý.

Kasárna v nótě

O Míšově se výslovně zmiňovala i nóta, jíž česká vláda na konci března zahájila oficiální jednání s USA. "Navrhované umístění radaru je ve vojenském újezdu Brdy a zahrnuje stávající kasárna Míšov. Tento prostor umístění má dostatečnou rozlohu pro umístění radaru, dalších podpůrných zařízení, staveb a infrastruktury," stojí v textu.

Zda Američané pro možné ubytování svých vojáků přestaví původní kasárna Sovětské armády, je zatím nejasné. "Američani mají zájem využít určitou část existující infrastruktury. Zda využijí pro ubytování třeba zrovna kasárna, to se ještě uvidí," říká ředitelka Odboru bezpečnostní politiky ministerstva zahraničí Veronika Kuchyňová-Šmigolová, jež je i členkou týmu, který s USA vyjednává o podmínkách umístění radaru.

Kvůli radaru se už v obcích po celých Brdech konala řada místních referend a anket. Všechny radar jasně odmítly. Zvláštní propagační kampaň ale nyní vláda speciálně pro Míšov neplánuje. "Diskuse s občany v tomto regionu probíhaly a budou pokračovat i nadále. Nechceme vést přesvědčovací, ale spíš informační kampaň. Pochopitelně i v této lokalitě," říká Šmigolová.

Opozice radar v Česku odmítá. Požaduje, aby o umístění americké základny v Brdech rozhodli lidé v celostátním referendu. Radar prý může ohrozit bezpečnost Česka, mimo jiné i tím, že základna má ležet jen 60 kilometrů od Prahy. Vláda referendum odmítá. O radaru i schválení smluv s USA má podle ní rozhodnout parlament.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů