Čtvrtek, 25. dubna 2024

Koupání v přírodě nestojí peníze, ale může stát zdraví

Koupání v přírodě nestojí peníze, ale může stát zdraví

KROMĚŘÍŽSKO - Žádné oficiální přírodní koupaliště, ale přitom stovky spokojených plavců mezi břehy rybníků a zatopených lomů. Tak vypadá také letos situace na Kroměřížsku. Na riziko úrazů nebo nebezpečných sinic ve vodě totiž lidé příliš nedbají: důležitější je pro ně příjemný prožitek z klidného zaplavání a také skutečnost, že nemusejí nic platit.

"Na Kroměřížsku není žádné oficiální přírodní koupaliště, o které by se provozovatel staral a kontroloval tam kvalitu vody," potvrdila Lenka Zapletalová z kroměřížského pracoviště Krajské hygienické stanice. Většina přírodních koupacích ploch v regionu podle ní spadá do kategorie vodních ploch, kde kvalitu vody nikdo nekontroluje.

Koupání v takových místech tudíž může být pro člověka nebezpečné. "Mezi největší riziko patří sinice, což jsou mikroskopické organismy, které produkují jedy. U citlivých osob vyvolávají záněty spojivek, zarudnutí kůže nebo žaludeční problémy," popisuje Zapletalová. Podle ní tyto reakce závisí na množství sinic ve vodě a délce koupání. "Nejvíce ohrožené jsou malé děti a těhotné ženy," upozorňuje hygienička.

Sinice ale nepředstavují pro návštěvníky nezpoplatněných koupališť jediné nebezpečí. Plavci občas přecení své síly a snadno může dojít k úrazu. Záchranná služba má v těchto případech ztíženou situaci. "Občas je k vodě špatný přístup, ale vždycky to nějak vyřešíme," říká vedoucí lékař záchranné služby na Kroměřížsku Miloš Janoušek. Přesto nabádá ke zvýšené opatrnosti.

Špatně se k vodě dostává třeba na pískovišti v Záříčí. "Někdy je tam moc zaparkovaných aut, která blokují přístup," stěžuje si starosta Václav Karhánek. Podle něj už se tam naštěstí nechodí koupat tolik lidí, co loni. "Ale vstup je jen na vlastní nebezpečí," varuje starosta.

I když je mnoho vodních ploch v regionu využíváno ke koupání, většina z nich má úplně jiný účel. Například nádrž v Lubné je původně zavodněný poldr, který má sloužit jako ochrana proti povodním. "Rozhodně to není oficiální koupaliště," říká tamní starosta Ota Škrabal. Přesto si tam spousta místních chodí s chutí zaplavat. "Je tam perfektní čistá voda a výborná dostupnost. Není divu, že toho lidé využívají, byť by se tam správně koupat nemělo," usmívá se Škrabal.

Zato na přehradě v Přílepích mají vodu kalnou a okolí neupravené. Starosta Rudolf Solař podotýká, že s tím obec momentálně nemůže nic dělat. "Nám patří až pozemky dva metry od hladiny, samotnou přehradu nespravujeme," uvádí. Představitelům obce však vzhled přehrady není lhostejný. "Do budoucna bychom chybějící pozemky chtěli skoupit a vyčistit. Plánujeme také stánky, bufet i sportoviště," nastiňuje Solař.

http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů