Pátek, 29. března 2024

Petici „Za náhradu PVC“ podpořil frotman skupiny Traband Jaroslav Svoboda

Petici „Za náhradu PVC“ podpořil frotman skupiny Traband Jaroslav Svoboda

PRAHA/LITOMĚŘICE – Skladatel, textař, zpěvák a frontman hudební skupiny Traband Jaroslav Svoboda připojil svůj podpis pod petici Arniky „Za náhradu PVC“ (1).  Svoboda petici podpořil na hudebním festivalu „Litoměřický kořen“, který se konal od 5. do 7. července  v Litoměřicích. Během tří měsíců od zahájení petice ji na různých místech České republiky podpořilo více než 1800 lidí.

„Petici Arniky „Za náhradu PVC“ podpořilo také několik dalších významných osobností. Jedním z prvních signatářů byl například autor nízkoenergetických domů akademický architekt Aleš Brotánek, petici podpořil rovněž poradce ministra životního prostředí Dalibor Stráský nebo nefrolog MUDr. Kamil Ševela, který je současně členem petičního výboru. Z hudebníku se připojili také členové skupiny Kale a kapely Charlie Straight, “ uvedl koordinátor petice Kamil Repeš z děčínské Arniky.

Petice je součástí nové prioritní kampaně Arniky „Nehrajme si s PVC“, jejímž cílem je náhrada PVC především v těch oblastech, kde jeho použití představuje největší riziko. „Kromě hraček a dětských výrobků jde zejména o potravinové obaly a zdravotnické pomůcky. Zde totiž hrozí přímé ohrožení pacientů či spotřebitelů,” vysvětlila vedoucí kampaně Ing. Miroslava Jopková.

Petici „Za náhradu PVC“ zatím mohli podpořit obyvatelé těchto měst: Česká Lípa, Děčín, Ústí nad Labem, Praha, Plzeň, Jihlava, Ostrava, Třinec.

 

Přílohy:

(1) Celé znění petice je na stránkách: pvc.arnika.org
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů