Pátek, 29. března 2024

Mezi investory letí ekologie

Mezi investory letí ekologie

ČP Invest hodlá nabízet Fond živé planety, zaměřený na investice do firem, podílejících se na ochraně klimatu, obnovitelných zdrojích, čisté vodě a biozemědělství a s tím spojenými novými materiály a technologiemi.

Akciím se v 1. pololetí dařilo. Index PX pražské burzy posílil o 17 %, německý DAX Xetra dokonce o 21 %. Americké a většina evropských trhů rostly o 6-9 %. Příliš nepřekvapí, že se dál dařilo hlavně rozvíjejícím se trhům. Jako z jiného světa působí roční výnos čínského indexu ABN Amro (viz graf), který v korunách přesáhl 87 %. Tak silný růst zvyšuje obavy ze silné korekce, která zatím letos nepřišla. Dlouhodobě ovšem dál převažuje optimismus.
Poklid na českém trhu rozbouřilo možné vydírání firmy Atlantik Finanční trhy spojené se čtyřmilionovou pokutou, kterou firma dostala za vážné poškození práv klientů přede dvěma lety. To se týkalo hlavně obchodů s akciemi Unipetrolu, ČEZ, ale i s dalšími. Regulátor ČNB jí vytýkal neoprávněné uzavření některých pozic zákazníka, poskytnutí nepravdivých a neúplných informací a neprovedení některých pokynů. Další podrobnosti firma zveřejnila po uzávěrce Ekonoma.

ČR přitom dál zůstává zemí zaslíbenou zajištěným fondům. Investoři mají od července k dispozici tři novinky od skupiny ČSOB. Výnos Fondu Asijského růstu 4, který vyžaduje investici na čtyři roky a sedm měsíců, je vázán na vývoj indexů singapurského, hongkongského, japonského a čínského trhu. Fond Farmacie a biotechnologie 1, splatný za pět let a měsíc, sází na 20 akcií z těchto dvou oborů. Doplňuje je Fond ČSOB Reverzního rozpětí 5, zaměřený rovněž na 20 vybraných akciových titulů v investičním horizontu pouhý rok a sedm měsíců. Kromě nich nabízí skupina spořicí program Maximal Invest - ČSOB Světoví giganti 1, který kombinuje investici do zajištěného fondu s pojistnou ochranou. Zajímavý je rovněž ČSOB Akciový fond - Vodního hospodářství, který bude investovat minimálně 75 % aktiv do akcií firem, zabývajících se čištěním, odsolováním, obnovou infrastruktury a dodávkami kvalitní vody.
Česká spořitelna uvádí na trh pětiletý ESPA-ČS zajištěný fond 29, jehož výnos vychází z vývoje akcií 25 významných světových firem. Maximální výnos může (u spořitelny tradičně) činit 8 % ročně.
ČP Invest zase hodlá od 16. července nabízet ekologický Fond živé planety, zaměřený na investice do firem, podílejících se na ochraně klimatu, obnovitelných zdrojích, čisté vodě a biozemědělství a s tím spojenými novými materiály a technologiemi.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů