Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise spustila novou iniciativu na ochranu práv spotřebitelů energie, Evropskou chartu práv spotřebitelů energie. Charta by měla stanovit práva spotřebitelů v oblastech dodávky elektřiny a plynu včetně smluv, informací, cen, vyřizování sporů a ochrany proti nekalým obchodním praktikám. Poprvé tak budou tato práva nastíněna v jediném dokumentu, který však nebude mít legislativní povahu. Iniciativa navazuje na dovršení liberalizace trhu s elektrickou energií a plynem v EU.
Veřejná onzultace je otevřená do 28. září 2007. Své připomínky k obsahu charty zasílejte na tren-energy-consumer-rights@ec.europa.eu
Evropská komise také spustila kampaň k dovršení liberalizace trhů s elektrickou energií. Další informace k ní jsou dostupně na webové stránce www.agathepower.eu

Po vzoru leteckých společností se začínají do aliancí spojovat i evropské železniční společnosti. Začátkem července tak vznikla aliance Railteam, do které jsou zapojeny následující firmy Deutsche Bahn (Německo), SNCF (Francie), SNCB (Belgie), NS (Holandsko), ÖBB (Rakousko), SBB (Švýcarsko) a dále provozovatelé vysokorychlostních vlaků Eurostar, Thalys a TGV. Cílem aliance je zlepšit, zefektivnit a zjednodušit vysokorychlostní cestování vlakem na mezinárodních tratích tak, aby bylo dostatečně konkurenceschopné vůči letecké dopravě. V plánu je např. vytvoření jednotného systému rezervací, zjednodušení prodeje jízdenek a propojení systémů věrnostních slev pro pasažéry, kteří cestují častěji.

Evropská komise začala na svých webových stránkách postupně zveřejňovat jednotlivé národní plány energetické účinnosti, které jí zasílají členské státy. Snahou Komise je tímto krokem podnítit výměnu zkušeností. Termín pro předložení plánů byl podle směrnice o energetické účinnosti 30. června. Komise zatím obdržela tři plány z následujících zemí – Finsko, Dánsko, Velká Británie.

Od 1. července 2007 si mohou všechny subjekty v rámci EU včetně fyzických osob svobodně vybrat svého dodavatele plynu a elektřiny. Uvedené datum je konečným termínem pro úplné otevření trhů s elektřinou a plynem podle evropské legislativy. Existuje však i několik výjimek - pobaltské státy a členské státy, kde byl plyn zaveden teprve nedávno. Plné otevření trhu je důležitým mezníkem ve vytvoření plně funkčního trhu s energií v Evropské unii.

Úředník čínského státního výboru pro rozvoj a reformy dnes na zasedání o šetření vodou ve městě Laiwu ve vychodní Číně prohlásil, že Čína postupně vytvoří a uplatní hodnotící a revizní systém průmyslové vody a šetření vodou. Uvedl, že příslušný orgán neschválil výstavbu těch podniků, jejichž technologie neodpovídají šetření vodou. Kromě toho Čína zvýšením cen vody eliminuje nedostatek vodních zdrojů. Nyní čínská průmyslová voda zaujímá 22% celkové vody země. Osm průmyslových odvětví, včetně tepelných elektráren, výroba oceli a další sektory jsou hlavními spotřebiteli vody.

Zmírnění sucha, které některé lokality Česka trápí už od dubna, přinesly poslední deštivé dny. Déšť se však stihl projevit jen v povrchové vrstvě půdy. "S výjimkou Pardubického kraje, Krkonoš a povodí Moravy spadlé srážky zatím neovlivnily hlubší vrstvy půdy, a tím i spodní vody," řekl ředitel observatoře Českého hydrometeorologického ústavu v Doksanech Martin Možný.
Sucho, které se dotklo tří čtvrtin území státu, se po republice postupně rozšiřovalo do minulého týdne,. Naposledy panovalo sucho v České republice před čtyřmi lety. Jako o "suchých" se mluví také o rocích 2000, 1994, 1983 a 1947. Hydrologické sucho v roce 1947 lze považovat za pětisetleté a v roce 2003 za stopadesátileté.

Čínské ministerstvo pro občanské záležitosti nedávno zveřejnilo měsíční zprávu o stavu po pohromách, které letos v červnu zasáhly některé oblasti Číny. Zpráva ukazuje, že situace ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je mnohem vážnější. Letošní přírodní pohromy si vyžádaly 309 lidských životů.
Podle statistiky, v celé Číně bylo pohromami zasaženo přes 96 milionů lidí a přímé ekonomické ztráty jsou přes 23 miliard čínských juanů.

 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů