Čtvrtek, 28. března 2024

Ostrov bez moře

Špička slavné boty - italská Kalábrie
Ostrov bez moře
Slovním spojením v titulku pojmenoval Kalábrii jeden badatel. A opravdu se tak může zdát. Tato oblast má svá specifika, osobité vůně, jedinečné zvyky, nálady, typickou krajinu a obyvatele, kteří na svou zemi nedají dopustit.

Region najdete v jižní části Apeninského poloostrova. Jeho tajemně krásná zákoutí se rozkládají na 780 km dlouhém pobřeží. Na severu je Kalábrie obklopena oblastí Basilicata, na západě Tyrhénským a na východě Jónským mořem. Za Messinským zálivem na západě už číhá Sicílie.


Země plná protikladů

Kalábrie je typická svou dvojí tváří. O jejích obyvatelích se říká, že jsou nevlídní a nepřístupní jako zdejší lesy. Jindy se setkáme s názorem, že jsou oddaní a pohostinní jako pláž v Tropei za letního rozbřesku. Největší rozdíly uvidíme v kalábrijských horách. Hory skupiny Pollino jsou plné skal a kaňonů, zatímco vrcholy Sila jsou jedna velká plošina. Hory v národním parku Aspromonte jsou plné neschůdných strží a Serre se svými pahorky uchvacují pozorovatele překrásnými obzory.

V minulosti byla Kalábrie součástí Velkého Řecka. Historie na nás ostatně dýchá na každém kroku. V Locri, respektive na místě řeckého Locri Epizephiri, byl sepsán první psaný zákoník a Crotone se může pochlubit tím, že dlouhé roky hostilo slavného Pythagora. Milovníci historie můžou v Kalábrii navštívit celkem 99 hradů nebo některé ze 113 muzeí. Ta nabízejí nejen památky, ale můžete zde vidět i ukázky tradičních pokrmů a nápojů nebo folklóru. Místy, která nabízejí historii zcela obnaženou, jsou archeologická naleziště, na něž je vstup většinou volný. Nejslavnější nástěnnou malbu, jež zobrazuje profil dvou praturů, objevíte v jeskyni Grotta del Romito v městečku Papasidero. Pro speleology je přístupná jeskyně Sant' Angelo nebo skalní rezervace Gole del Raganello.


Městečka jako orlí hnízda

Kalábrijská městečka mají jednu typickou vlastnost: tisknou se na sebe jako hnízda dravců. Na kopcích a horách jsou přilepená jedno na druhé, až se zdá, že si v minulosti někdo musel s jejich rozestavěním hrát. Při vstupu do kteréhokoli z nich se čas jako by zastavil. Každé má svou typickou vůni, při které se vypne mozek a uvolní fantazie, jež si může představovat, co se v těchto spletitých uličkách dělo. Kolik vítězství, osobních proher, úspěchů i neúspěchů lidí toto město už vidělo. Takovým příkladem je Pizzo Calabro. Ve středověku se toto město, nebo spíše rybářská vesnice, krčilo pod mohutnou aragonskou pevností. Dnes je z něj přístavní město s širokou pláží s tmavým hrubým pískem.

Jedním z nejnavštěvovanějších měst Kalábrie je bezesporu Tropea. Rozkládá se na rozhraní zálivu sv. Eufemia a Gioia Tauro. Pocházejíce z řecko-normanské doby, dochovalo se velké množství historických památek. Katedrála z 11. století, kostel sv. Marie, vybudovaný na vrcholu skalnatého útesu, kam vede příkré schodiště, nebo kostel sv. Františka z Assisi. Turisté vyhledávají Tropeu především kvůli křišťálovému moři a plážím s bílým pískem. Společnost vám dělají nádherné skály, místy porostlé bujnou tropickou zelení, které se táhnou po celé délce pláže. Vítanou atrakcí je rovněž výlet na Liparské ostrovy, které jsou odtud dobře viditelné. Nedaleko tohoto historického města se nachází také mys Capo Vaticano se svými nádhernými písčitými plážemi.


Matematika a lékořice

V městečku Crotone se na každém kroku setkáte s odkazem na Pythagora a jeho učení. Je téměř všude - na štítech domů, ubrouscích v restauraci, talířích, v názvech místních kulinářských specialit. Ve starověku to byl velice významný přístav a sídlo vzdělanosti, kultury a obchodu. Symbolem antických památek se stal sloup z chrámu Héry, strážkyně přírody, ochránkyně mořeplavby, domácích zvířat a ženství ve všech jeho aspektech.

Kalábrie se může pochlubit unikátním muzeem lékořice, která zde přirozeně roste na pobřeží. V roce 1731 vznikla společnost Amarelli. Tradice výroby lékořice se dědila z otce na syna a nový majitel firmy se vždy snažil o nové postupy výroby. Lékořice rodiny Amarelli získala v 70. letech 20. století titul Master Liquirice, a v roce 1987 dokonce Zlatou medaili od Italské chemické společnosti za ekologicky šetrný přístup k životnímu prostředí. Finální produkt je čistě přírodní, bez použití konzervantů nebo sladidel. Pokud chcete přece jen trochu toho sladkého, kupte si kromě tradičních lékořicových suků třeba bonbony obalené v cukru, jež vypadají jako malé kamínky z pláže.


Nákladné a odkládané svatby

Jací jsou Kalábrijci? Jako většina jižanů přátelští, pohostinní a velcí patrioti. První místo na jejich žebříčku hodnot zaujímá jednoznačně rodina a největší rodinnou událostí je svatba. Než k ní ale dojde, bývá mnohokrát odložena, protože je velice nákladná jak pro rodiny ženicha a nevěsty, tak pro ostatní svatebčany. Rodina totiž zve desítky až stovky hostů, kteří mnohdy nevítají toto pozvání s nadšením, protože se od nich očekává svatební dar. Tímto se rozumí obálka s dvěma až třeba pěti sty eury nebo dar stejné hodnoty. Aby si svatebčané nelámali hlavu, co koupit, existují tu obchody pro novomanžele. Zde si snoubenci vyberou, co je zajímá, a u prodavače nechají seznam. Podle něj pak svatební hosté nakupují.

Dalším velice důležitým svátkem jsou křtiny. Ty už nejsou tak nákladné, protože nikdo jiný než rodina na ně nemá přístup. Všichni se oblečou do nádherných šatů a po ceremoniálu v kostele jde celá rodina na náměstí, kde je zdraví všichni, kdo jsou v tu chvíli poblíž. Oslavy se poté přesouvají do místních restaurací, kde se obvykle i s dětmi hoduje až do rána.


Jistě že nejlepší!

Při zmínce o jídle všichni Kalábrijci ožijí. Jídlo milují, dovedou o něm dlouze vyprávět a stejně tak dlouho sedí u prostřeného stolu. Každá oblast má několik svých specialit. Ať už je to víno, sýr, šunka nebo ryba, vždy se dozvíte, že je nejlepší v celé Kalábrii, ne-li rovnou v celé Itálii.

Stravovací návyky jsou také velice osobité. Říká se, že se zde přes den jí velice málo, ale jak pak hodnotit osm chodů k obědu? Snídaně se neobejde bez silného espressa a sladkého pečiva, croissantu, k němuž se přidá máslo a med. Je to také jediná část dne, kdy místní pijí džus nebo jiné ovocné šťávy, po zbytek dne je vystřídá voda nebo víno. Oběd začíná obvykle všelijak připravenou zeleninou, následují těstoviny na několik způsobů. K nim je nemyslitelné nedat si parmezán nebo jiný druh slaného sýra. Dalším chodem je maso, pak zelenina, mořské plody, ovoce, znovu těstoviny a takto to jede stále dál... Končí se domácím likérem s citrónovou, lékořicovou nebo cedrovou příchutí.


AUTOR: Veronika Seidlová


Jak se tam dostat

Do Kalábrie se dostanete nejrychleji leteckými spoji se společnostmi ČSA a Alitalia (destinace Lamezia Terme nebo Reggio Calabria). Mezipřistání je v Miláně nebo Římě. Pokud zvolíte auto, cesta z Prahy vám zabere přibližně 19 hodin, během nichž najedete zhruba 1900 km. Pojedete směr Mnichov, Innsbruck, Brenner, Boloňa, Florencie, Řím, Neapol a Reggio di Calabria.


Místní speciality

Sýr: Caciocavallo Silano

Olivový olej: Bruzio di Lametia

Uzeniny: Capocollo di Calabria, Pancetta di Calabria

Ovoce: Clementine di Calabria

Marcipán: každá oblast má svůj vlastní recept

Alkohol: Fuoco (70%)
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů