Úterý, 16. dubna 2024

31. ročník kroužkovací akce ornitologů v národní přírodní rezervaci Řežabinec

31. ročník kroužkovací akce ornitologů v národní přírodní rezervaci Řežabinec

Od 29. července 2007 se u Ražic na Písecku ve stanovém táboře na louce v ochranném pásmu národní přírodní rezervace Řežabinec a Řežabinecké tůně opět sejdou profesionální a amatérští ornitologové i zájemci z řad veřejnosti o získání ornitologických zkušeností, praktických dovedností a nových informací o ptácích v rezervaci i mimo ni.
Po loňském jubilejním proběhne letos již 31. ročník této kroužkovací akce. Pod vedením Dr. Jiřího Šebestiana z Biologické fakulty Jihočeské univerzity opět vznikne na deset dní stanový tábor plný kamarádství a zájmu o přírodu, který také velmi přispívá k získávání znalostí o ptačí populaci této Ptačí oblasti soustavy Natura 2000, vyhlášené jako vůbec první v ČR i díky pravidelnému ornitologickému výzkumu. Ačkoli oslavy proběhly loni – důvod k oslavě bude i letos. Očekává se totiž okroužkování dvaceti pěti tisícího ptáka v historii celé akce. Za příznivých okolností by to mohlo být hned během prvního dne.
Budete-li mít cestu okolo, nezapomeňte si prohlédnout Dr. Peclem z Prácheňského muzea v Písku kompletně obnovenou naučnou stezku po rezervaci a případně se zastavte i v táboře.
Více :
http://tomcat.bf.jcu.cz/sebest/Binec/indexBinec.html

http://tomcat.bf.jcu.cz/sebest/index.html

Zdroj: Dr. Jiří Šebestian, Biologická fakulta JU

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů