Čtvrtek, 28. března 2024

Voda vydělá obci i dva tisíce denně

Voda vydělá obci i dva tisíce denně

BOHUSLAVICE NAD VLÁŘÍ - Malou vodní elektrárnu o výkonu šestatřiceti kilowattů za hodinu budou provozovat Bohuslavice nad Vláří na Luhačovicku. Stavební práce na řece Vláře mají začít v pondělí, dokončené mají být koncem listopadu.  Energie z elektrárny u Bohuslavic má téci už na podzim

Myšlenka na zbudování malé vodní elektrárny na jezu poblíž obce není podle starosty Bohuslavic nad Vláří Jiřího Slováka nová. „Už v osmdesátých letech o tom uvažoval bývalý starosta Jiří Rak z Vlachovic,“ zmínil Slovák s tím, že je pro obec výhodou povinnost vykoupení vyprodukované elektřiny energetickými podniky. „Dříve bychom museli shánět odběratele sami, teď je to ze zákona E. ON,“ poznamenal Slovák.

Elektrárna vznikne na jezu, který dříve sloužil pro dodávání užitkové vody Vlárským strojírnám. Původně měla energii vyrábět Kaplanova turbína o větším výkonu, kvůli finančnímu limitu se zastupitelstvo obce rozhodlo pro dvě menší turbíny. Ty mohou fungovat i odděleně v závislosti na síle proudu. „Každá má výkon osmnáct kilowattů. Počítáme, že budou v provozu asi dvě stě dní v roce. Ideálně by měl být každodenní výnos z nich dva tisíce korun,“ prozradil starosta.

Peníze by měly nahradit výdělek z obecního lesa, který bude potřebovat obnovu. S tím ale může obec počítat až poté, co splatí dvouapůlmilionový úvěr, který si na stavbu vzala. „Elektrárna bude stát celkem sedm a půl milionu korun. Pět procent nám zaplatí stát, šedesát procent Evropská unie,“ počítal Slovák.

Peníze vydělané vodou Vláry poslouží například pro financování veřejného osvětlení a energetický provoz obecního úřadu. Podle plánu poskytne elektrárna i čtvrt pracovního úvazku.

Se stavebními pracemi se při dobrém počasí začne v pondělí. „Už od začátku června vyrábíme technologie, tedy turbíny, savky a generátory,“ upřesnil vedoucí divize realizační společnosti Pozimos Josef Lysoněk. K jezu z roku 1953, který se změní na podzim v elektrárnu, přibudou možná v budoucnu i další. „Mohly by tu být dvě i tři,“ míní starosta.

U řeky je už instalované i vedení, které bude dodávat elektřinu na stavbu. Od prosince by měla energie proudit opačným směrem k výkupci. „Jsme připraveni ji odebírat,“ komentoval mluvčí energetické společnosti E. ON Vladimír Vácha.
 Anna Novotná

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů