Sobota, 20. dubna 2024

ÚOHS i přes drobnou chybu posvětil tendr na hlukové mapy

ÚOHS i přes drobnou chybu posvětil tendr na hlukové mapy

Ministerstvo zdravotnictví pochybilo při zakázce na tvorbu hlukových map pro zatížené silnice v Česku. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nedodrželo při loňském tendru k zakázce za 42 milionů korun jednu ze lhůt, navíc si jedna firma stěžovala na neodborné posouzení nabídek. ÚOHS ale zastavil řízení bez postihu. První chyba neovlivnila výsledky soutěže a druhou úřadu nepřísluší hodnotit, řekl dnes ČTK mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa.

Verdikt antimonopolního úřadu je pravomocný, případnou žalobu by řešil brněnský krajský soud. Na soutěž si u ÚOHS stěžovala firma EKOLA group, která získala větší část zakázky v hodnotě 24 milionů korun. Druhou část za 18 milionů získala Akustika Praha.
   
Strategické hlukové mapy mají odpovědět na otázku, jak moc jsou dnes hlukem zatíženy hlavní české silnice a dálnice, okolí ruzyňského letiště a Praha a Brno. Nadměrný hluk obtěžuje asi 15 procent Čechů. Asi 80procentní podíl na hluku má přitom doprava.
   
Zakázku na tvorbu map zadalo ministerstvo zdravotnictví loni v srpnu. Kvůli průtahům ale nebyly ještě letos v březnu podepsané smlouvy. Odborníci tak tvrdili, že se nepodaří mapy dokončit v plánovaném termínu. Ministerstvo ujišťovalo, že budou hotovy do konce tohoto roku.
   
Přípravu zdrželo mimo jiné rozhodování antimonopolního úřadu. Zakázkou se zabýval od loňského prosince. Už v únoru správní řízení s ministerstvem zastavil, jenže firma EKOLA podala proti tomu rozklad. Stěžovala si hlavně na to, že výběrová komise postupovala netransparentně a ministerstvo špatně zadalo podmínky soutěže.
   
Patnáctičlenná komise vyřadila osm z deseti nabídek, mezi dvě zbylé firmy zakázku rozdělila. EKOLA měla zajistit mapy pro letiště Ruzyně a pro 1074 kilometrů silnic a dálnic ve středních Čechách, na Vysočině a na celé Moravě. Akustiku zase ministerstvo zvolilo na měření hluku v Praze a Brně.
   
Výběrová komise složená z pracovníků ministerstva i externích odborníků ale při posuzování nabídek naznala, že záměr firmy EKOLA pro práce ve městech není úplně v souladu s postupy, které vyžaduje evropská směrnice. Dvě části zakázky právě pro hlavní město a Brno tak zadalo druhé společnosti.
   
EKOLA to ale odmítá. Tvrdí, že si komise směrnici špatně interpretovala. ÚOHS nezjistil při výběru uchazečů až na jednu chybu v nedodržení lhůt nic, co by odporovalo zákonu o veřejných zakázkách. "Závěr hodnotící komise je postaven na odborných argumentech. Úřad nemůže být odborným hodnotitelem nabídek," uzavřel Chalupa. 

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů