Úterý, 23. dubna 2024

Počítačové firmy podporují iniciativu k záchraně klimatu

Počítačové firmy podporují iniciativu k záchraně klimatu

Úsilí o zlepšení životního prostředí a snižování plynových exhalací do atmosféry bylo zatím spojováno především s automobily a leteckou dopravou. Nyní se

k ochraně životního prostředí připojili i výrobci počítačů, kteří hodlají pomoci prosazovat energeticky šetrná zařízení, umožňující lépe využívat energii.

Přední společnosti z oboru ICT, jako Intel, Google, Dell, EDS, HP, IBM, Lenovo, Microsoft, spojily své síly s Pacific Gas and Electric, organizacemi World Wildlife Fund, americkou Agenturou ochrany životního prostředí EPA (U.S. Environmental Protection Agency) a dalšími téměř dvěma desítkami organizací ve snaze přispět k záchraně klimatu prostřednictvím iniciativy CSCI (Climate Savers Computing Initiative, www.climatesaverscomputing.org). Cílem nového rozsáhlého ekologického projektu je ušetřit energie a omezit emise skleníkových plynů - prostřednictvím lepší efektivity využití energie v počítačích a příslušných komponentech a také celosvětové propagace používání těchto energeticky šetrných počítačů a nástrojů řízení spotřeby.

"Typický dnešní stolní počítač vyplýtvá téměř polovinu spotřebované energie a server průměrně jednu třetinu," uvedl Urs Holzle, senior viceprezident pro provoz společnosti Google. "Projekt Climate Savers Computing Initiative definuje nový cíl 90procentní účinnosti využití energie, což by přineslo snížení emisí skleníkových plynů o 54 milionů tun ročně a snížení nákladů na elektrickou energii o více než 5,5 miliardy dolarů."

JAK UŠETŘIT 11 MILIÓNŮ AUT

"Iniciativa na záchranu klimatu by měla přinést do roku 2010 snížení emisí skleníkových plynů v objemu, který odpovídá ukončení provozu více než 11 milionů automobilů nebo uzavření tepelných elektráren s kapacitou 20 500 MW - je to významný krok při snižování produkce plynů, které negativně ovlivňují naši planetu. Počítače nám umožnily zefektivnit fungování světa, omezit cestování, zvýšit produktivitu, realizovat on-line překlady a mnoho dalšího. A s nejnovějšími úspornými technologiemi toho dokážeme ještě více," uvedl Pat Gelsinger, senior viceprezident a generální manažer Digital Enterprise Group společnosti Intel.

Výrobci počítačů a komponentů, kteří se do tohoto projektu zapojí, na sebe berou závazek vyrábět energeticky šetrné produkty a splnit nebo překonat požadavky EPA Energy Star. Všechny zúčastněné firmy musí při nákupech nových stolních PC a serverů preferovat úsporná zařízení a zavádět a používat na PC nástroje k řízení spotřeby energie.

Jednotliví spotřebitelé mohou projekt Climate Savers Computing Initiative podpořit zápisem na www.climatesaverscomputing.org spojeným s příslibem, že jejich příští počítač bude splňovat příslušná kritéria. Spotřebitelé se na webových stránkách rovněž naučí, jak plně využít existující úsporné režimy PC, jako je spánek či hibernace, a snížit tak spotřebu počítače až o 60 %.

Jako první oznámila zahájení prodeje počítačů, odpovídajících přísným normám Energy Star 4.0, společnost HP. Její úsporný systém business desktop PCs je založen na snížené spotřebě energie a šetří tak životní prostředí i účty zákazníků za elektřinu. Zkoušky v laboratořích HP potvrdily, že tato metoda uspoří oproti současnosti více než 52 % spotřeby, což reprezentuje každoroční úsporu od šesti do 58 dolarů na jeden počítač. Nové typy stolních počítačů jsou navrženy tak, aby podporovaly uživatelské nastavení spotřeby a chlazení, což znamená větší stabilitu, nižší náklady na údržbu a v neposlední řadě i vyšší životnost systémů.

EKOLOGIČTĚJI SE BUDOU CHOVAT VŠICHNI

Název iniciativy Climate Savers Computing Initiative je licencován programem World Wildlife Fund Climate Savers, v jehož rámci se řada významných společností snaží o snížení emisí oxidu uhličitého. "Jde o zcela první případ, kdy je náš program zaveden v rámci celého sektoru a zahrnuje výrobce, prodejce i spotřebitele," řekl John Donoghue, senior viceprezident organizace WWF.

V první fázi budou požadavky na energetickou úspornost odpovídat doporučením EPA Energy Star, ale v příštích letech se budou zpřísňovat. Např. specifikace Energy Star pro rok 2007 vyžadují, aby napájecí zdroje PC dosahovaly účinnosti alespoň 80 %, nová iniciativa však počítá se zvýšením účinnosti do roku 2010 na minimálně 90 %. Kromě toho jsou nastaveny ještě přísnější požadavky na napájecí zdroje běžných serverů (1U a 2U jednoprocesorové a dvouprocesorové systémy): zvýšení z dnešních 85 % na 92 % v roce 2010. Kompletní popis požadavků je k dispozici na www.climatesaverscomputing.org.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů